Vijesti

Janša optužio Dunju Mijatović za širenje lažnih vijesti

Slovenski premijer Janez Janša optužio je povjerenicu Vijeća Evrope Dunju Mijatović za širenje lažnih vijesti, jer je u svom izvještaju kritizirala stanje medijskih sloboda u Sloveniji.

"Žalosno, Dunja Mijatović je dio mreže lažnih vijesti. Dobro je plaćena našim novcem", napisao je Janša danas na Twitteru.

U svom izvještaju objavljenom krajem prošle sedmice Mijatović je slovensku vladu pozvala da zaustave pogoršanje situacije na području medijskih sloboda i sloboda izražavanja.

Dunja Mijatović

U izvještaju koje je napravila nakon posjeta Sloveniji i razgovora s više visokih dužnosnika, spomenula je kao probleme u Sloveniji uznemiravanje i zastrašivanje novinara te tužbe protiv nekih od njih, upozorivši na to da neki postupci slovenske vlade mogu narušiti nezavisnost, kredibilnost i financijsku stabilnost javnih medija.

Slovenski premijer Janša, koji je lani u martu, nakon što je prijašnja vlada odstupila, po treći put došao na čelo vlade, od samog početka svog mandata vodi svojevrsni verbalni rat s novinarima, koje optužuje da djeluju u interesu "ekstremne" ljevice, nastojeći izazvati pad vlade, a prigovaraju mu i "autoritaran" stil te pokušaje utjecaja na nezavisna državna tijela.