radioaktivna voda

Japan odobrio akciju koja je razbjesnila Kinu i Rusiju: Žao nam je što tako mislite…

Japan je danas počeo ispuštanje šeste serije prečišćene radioaktivne vode u more iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, uprkos oštrom protivljenju Kine i Rusije.

Operater elektrane, Tokyo Electric Power Company Holdings Inc., saopćio je da će oko 7.800 tona vode biti pušteno do 4. juna, objavio je Kyodo News sa sjedištem u Tokiju.

Od 24. augusta prošle godine, oko 39.000 tona prečišćene vode ispušteno je tokom prethodnih pet rundi, a operater planira ispustiti oko 54.600 tona vode tokom ove fiskalne godine koja je počela u aprilu.

Najnovije ispuštanje nuklearnog otpada uslijedilo je dan nakon što su se Kina i Rusija oštro usprotivile japanskom ispuštanju zagađene vode, zahtijevajući transparentne konsultacije sa susjednim zemljama i međunarodnim tijelima.

Tokom posjete Kini ruskog predsjednika Vladimira Putina, dvije nacije pozvale su Japan da sigurno rukuje vodom, pod dugoročnim nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju, kako bi zaštitio globalno zdravlje i morsko okruženje.

Međutim, Tokio je izrazio žaljenje zbog te izjave i rekao da su kineski predsjednik Xi Jinping i Putin iznijeli tvrdnje koje su suprotne činjenicama.