predsjednik KO NS u TK

Jasmin Kadić upozorava: Zdravstvo u Tuzli je na koljenima, najteži pacijenti u životnoj opasnosti. Neophodna hitna reakcija

Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK, govorio je o stanju na UKC Tuzla.

Prema Kadiću, krizu treba početi rješavati od zadovoljenja potreba najugroženijih pacijenata, a to su onkološki pacijenti od kojih već oko 200 ide na zračenja u druge bh. centre.

"Broj pacijenata je veliki i strepi se da neki zračenje neće obaviti na vrijeme. To je direktor UKC Tuzla rekao nedavno. Pozvao bih sve političke subjekte da zaustavimo sve političke aktivnosti, da se bavimo UKC Tuzla i da nađemo rješenje i probleme. Potreban je aparat za zračenje, odnosno linearni akcelerator. Moramo pronaći rješenje za nabavku", rekao je Kadić.

Na UKC-u je i operativni program u krizi: „Ukinut je redovni program operacija na UKC Tuzla. Uređaji nisu verificirani na vrijeme. Na vrijeme nije raspisan tender za nabavku uređaja. I sada anesteziolozi ne žele da rade na uređajima koji nisu verificirani. S druge strane, sve više doktora napušta UKC i prelaze da rade u privatne centre."

A koliko je stanje očajno, govori i činjenica da se zbog zastarjelih elektroinstalacija nisu mogli postaviti klima uređaji, te da ležeće pacijente očekuje zaista nesnošljivo ljeto te je pitanje kako će im i to uticati na zdravlje.

Uzrok ovog stanja Kadić vidi, kao i brojni drugi, u dugogodišnjoj vlasti SDA u Tuzlanskom kantonu te u njenoj povezanosti s prethodnim federalnim vlastima koje je također predvodila SDA. To je rezultiralo potpunim razvlašćivanjem federalnog nivoa vlasti i uspostavljanja potpune kontrole Skupštine TK nad UKC-om zbog čega se vode sudski sporovi od kojih je jedan skoro okončan te je izvjesno da će se poslovanje UKC-a Tuzla početi vraćati u zakonske okvire.

Problematizirana je i činjenica da UKC-om upravlja SDA kadar. Tim povodom Kadić je rekao: "UKC-om upravljaju tajkuni koji imaju interese, ostvaruju ih preko direktora i uprave koju postave i zato je UKC Tuzla u tako teškoj situaciji", saopćeno je iz Naše stranke.