MUZEJ NAUKE I TEHNIKE

Jazid Bajrić: Riješiti deponiju i staviti kasarnu Žunovnica u funkciju građana Hadžića

Kasarna „Žunovnica“ sa 68 podzemnih tipskih magacina predstavljala je jedno od najvećih skladišta naoružanja, municije i opreme nekadašnje JNA.

Trenutno je neiskorištena jer u Hadžićima nije bilo ni volje ni ideje, a ni snage da se pokrene bilo kakva aktivnost na ovom području, tvrdi Jazid Bajrić, član Glavnog odbora Naše stranke.

“Više od deset godina Općina Hadžići nema viziju za objekat kasarne Žunovnica, koji moramo staviti u službu građanima općine i kantona. Dobivši pravo upravljanja neperspektivnom imovinom JNA, druge općine su za svoje građane napravile sadržajno bogate objekte u kulturnom, sportskom i ekonomskom smislu. Primjer je kasarna Safet Zajko u općini Novi Grad ili Kasarna Maršal Tito sa uređenim kampusom univerziteta i drugim sadržajima. U Hadžićima nije bilo ni volje ni ideje, a ni snage da se na području od više od 175 hektara zemljišta pokrene bilo kakva aktivnost. Posebnu zabunu pravi podatak da je cjelokupno područje kasarne u prošloj godini očišćeno od mina, a o pokretanju bilo kakve aktivnosti na ovom području još uvijek nema ni govora”, kaže Bajrić.

Bajrić ovaj prostor vidi kao priliku za izgradnju muzeja nauke i tehnike, uz botaničku baštu:

“Praksa u naprednim zemljama je da se neperspektivna vojna imovina pretvara u mjesta za odmor, relaksaciju, edukaciju, ali i da postaju ekonomski centri. Kasarna u Hadžićima je trenutno najveća deponija smeća u KS gdje se već nekoliko godina nelegalno odlaže smeće, koje se ravna bagerima kako bi se prikrila ekološka katastrofa. Neophodno je riješiti deponiju i u hitnoj proceduri krenuti s aktivnostima u cilju unapređenja kvalitete života građana.“

Podsjećamo, Zapisnikom o primopredaji Kasarne „Žunovnica“ iz 2013. godine konstatovano da je Općina postala privremeni vlasnik lokacije ukupne površine 1.725.888 kvadrata s izgrađenim objektima i infrastrukturom od 15 zidanih i četiri montažna objekta. Od 19 spomenutih objekata, kako je tada konstatovano, samo njih osam je u bilo funkcionalnom stanju.