drevne misterije

Je li napokon riješena misterija izgradnje piramida?

Nova istraživanja sugeriraju mogući razlog zašto se drevne egipatske piramide nalaze na neupadljivom dijelu pustinjske zemlje, daleko od obala modernog Nila.

Prema ovoj teoriji, piramide su izgrađene uz obalu riječnog sistema koji je vremenom nestao. Ova teorija ne samo da objašnjava neobičnu lokaciju piramida, već može pružiti i uvid u to kako su ove misteriozne strukture izgrađene prije više od 4.500 godina.

Više od 30 piramida smješteno je duž vertikalne trake između Gize i Lishta uz rub nepristupačne Zapadne pustinje.

To uključuje i Veliku piramidu u Gizi, možda najpoznatiju drevnu egipatsku piramidu i jedno od sedam čuda drevnog svijeta koje je ostalo sačuvano. Polje piramida udaljeno je prilično od Nila kakav poznajemo danas. Međutim, poznato je da se rijeka značajno promijenila tokom hiljada godina i vjerojatno je imala puno veći protok u prošlosti, kao i grane koje više ne postoje. U novoj studiji, naučnici su pregledali satelitske snimke kako bi tražili moguću lokaciju nekadašnje riječne grane koja je tekla uz rub Zapadne pustinje uz piramidalna polja. Nakon što su pronašli obećavajućeg ‘kandidata‘, krenuli su na teren provesti geofizička istraživanja i prikupiti uzorke sedimenata.

Nestala pritoka

Tvrdi se da su otkrili dokaze o 64 kilometra dugoj nestalooj pritoci rijeke Nil. Predlažu naziv "Ahramat", što na arapskom znači "piramide".

"Dužina vjerovatno je bila stvarno, stvarno duga, ali i širina ove grane na nekim područjima bila je ogromna. Govorimo o pola kilometra ili više u širini, što je nešto što je ekvivalentno širini današnjeg Nila, rekla je dr. Eman Ghoneim, vodeća autorica studije s Sveučilišta Sjeverne Karoline u Wilmingtonu, za IFLScience 2023. godine nakon predstavljanja istraživanja na 13. Međunarodnom kongresu egiptologa.

"Tako da nije bila mala grana. Bila je to glavna grana. Čini se da je ova rijeka počela nestajati prije otprilike 4.200 godina, u stoljećima nakon što su piramide izgrađene. Nakon intenzivne suše, trak se počeo pokrivati pješčanim nanosima, zakapajući rijeku ispod pokrivača pustinje.

Dok su se grane gubile, i drevni egipatski gradovi i naselja su se zasipali i nestajali, i zapravo nemamo pojma gdje ih pronaći, dodala je dr. Ghoneim.

Prije nego što je nestala, takva bi riječna grana bila neprocjenjivo sredstvo za gradnju piramida. Umjesto da vuku ogromne količine kamena preko pustinje, vodeni put omogućio bi tonama materijala i radnicima da budu transportirani duž Egipta poput sistema vena, prenosi klik.hr.