Svijet

Je li Putin povezan sa najvećom pošiljkom kokaina za Rusiju? RSE objavio nove detalje koji ukazuju samo na jedno

Godine 1993. u Sankt Peterburgu zaplijenjena je dosad najveća pošiljka kokaina u Rusiji – nešto više od tone “bijelog”. No, zaplijenjeni kokain ubrzo je nestao, a Radio Slobodna Europa (RSE) piše kako su otkriveni novi detalji o tome. U priči se spominje i tadašnji savjetnik sanktpeterburškog gradonačelnika,a današnji predsjednik Rusije – Vladimir Putin.

Na mutnoj snimici iz tog vremena, koji je snimila ruska obaveštajna služba, prikazana je “najveća zapljena kokaina u historiji Rusije”. Viktor Čerkezov, tadašnji visoki policijski dužnosnik u Sankt Peterburgu na konferenciji za novinare pohvalio se velikim uspjehom te najavio da će zaplijenjeni kokain biti iskorišten u medicinske svrhe. Međutim, kako piše RSE, pošiljci se ubrzo izgubio svaki trag.

Lokalne novine, koje je uređivala Čerkezova supruga, pisale su tada da je kokain “na tajnoj lokaciji prenamijenjen u medicinske svrhe”, ali RSE piše da je novinar kasnije priznao kako je na “tajnoj lokaciji” imao povez preko očiju i da kokain uopće nije vidio”. Spomenuti Čerkezov bio je blizak s Putinom, koji je tada bio na čelu gradskog odjela za vanjske poslove, a prije toga su zajedno službovali u KGB-u. Kada je Putin 1998. godine postao šef FSB-a, ruske obavještajne službe – sljednice KGB-a, Čerkezova je postavio za svoga zamjenika.

RSE piše da je zagonetka nestalog kokaina u međuvremenu bila predmet nekoliko novinarskih istraga i mnoštva nagađanja. Jedan bivši KGB-ovac tvrdio je da je Putin bio uključen u šverc droge, a isti je britanskim istražiteljima kazao da je bivši agent FSB-a Aleksandar Litvinjenko, otrovan polonijem u Londonu 2006. godine, imao dokaze o Putinovoj umiješanosti u nestanak zaplijenjene pošiljke kokaina početkom devedesetih.

Pošiljka bila adresirana na ured gradonačelnika

To nikada nije dokazano, ali RSE piše da je istraga njihovih novinara bacila novo svjetlo na zakulisna zbivanja u ranim godinama Putinovog uspona na vlast.

“Kao što znate, Rusija je početkom devedesetih imala veliki problem s korupcijom. Bilo je lako potkupiti carinike”, rekao je u intervjuu za RSE Šemtov Mihtavi koji je šest godina proveo u izraelskom zatvoru zbog krijumčarenja spomenute pošiljke kokaina. On je bio član kriminalne skupine i kasnije je o tome napisao knjigu pod naslovom “Operacija Akapulko”.

“Došao sam u Nizozemsku i tamo tražio jednog prijatelja. On me upitao da sredim slanje kontejnera kokaina iz Kolumbije u Rusiju. Trebao sam dobiti između četiri i pet miliona dolara”, kazao je Mihtavi za RSE.

Droga je bila skrivena u konzervama mljevenog mesa koje je navodno bilo naručeno iz ureda tadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka. No, nikada nije dokazano da su Sobčak i njegov zamjenik Putin znali šta je zaista bilo u pošiljci. Mihtavi, međutim, tvrdi da je Sobčak ipak znao.

“Nemam dokaze, ali Sobčak… on je znao. Trebao je dobiti neki novac od toga. Možete vidjeti adresu, piše da je pošiljka upućena sanitarnom odjelu Ureda gradonačelnika Sankt Peterburga”, kazao je Mihtavi koji je imao dokumente s adresom na koju je poslana pošiljka navodnih konzervi s mesom.

Terminal registriran u uredu koji je vodio Putin

RSE piše kako se u prethodno neobjavljenim dokumentima izraelske policije navodi ime još jednog osumnjičenog, Oskara Donata, poznatog biznismena iz Sankt Peterburga. On je bio uhićen, ali ubrzo i pušten zbog nedostatka dokaza. Kokain je navodno bio poslan na Donatov privatni carinski terminal, registriran kod gradskog Odjela za vanjske poslove kojem je na čelu nedugo prije toga doao Putin. U dokumentima se spominje i vozač Vasilij Didenko, kojega je unajmio jedan od Mihtavijevih suradnika.

“Direktori kompanija su posjećivali Donata svaki dan u hotelu i donosili mu kofere prepune keša. Čak ga je i Sobčak posjetio. U to vrijeme svatko je bio na prodaju. Donat je imao nekoliko automobila. Putovao je s tjelohraniteljima i policija ga je štitila”, rekao je Mihtavi za RSE.

I Sobčak i Donat danas su pokojni.

Čerkezov je na spomenutoj konferenciji za novinare 1993. najavio suđenja u vezi zaplijenjenog kokaina, ali to se nikada nije dogodilo. Presude su izrečene u Izraelu.

“Predali smo mnogo dokumenata u vezi tog slučaja Izraelu. Sve se odrazilo na izrečene kazne”, kazao je o je Sergej Jakovljev, viši istražitelj FSB-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare