Studija pokazala

Jedan simptom ima većina ljudi koji dožive srčani i moždani udar. Uglavnom ga nisu svjesni

Novo istraživanje Američkog udruženja za srce pokazalo je da osobe koje su preživjele srčani i moždani udar nisu bile upoznate s ključnim pokazateljem holesterola.

LDL holesterol, često nazivan “lošim holesterolom”, tiho – ali ustrajno – predstavlja značajnu prijetnju kardiovaskularnom zdravlju, prenosi The Healthy.

Nedavno istraživanje iz 2023. koje su proveli Američko udruženje za srce i Harris Poll pokazalo je da 70% onih koji su preživjeli nisu svjesni pojma “loš holesterol” i njegovih implikacija.

Holesterol se u tijelo može unijeti određenim namirnicama, osobito životinjskih izvora poput mesa i punomasnih mliječnih proizvoda. Holesterol putuje kroz krvotok, vezan za lipoproteine. Postoje dvije glavne vrste ovih lipoproteina: lipoproteini visoke gustoće (HDL) – poznati kao “dobar” holesterol – i lipoproteini niske gustoće (LDL) ili “loš” holesterol. Zajedno s trigliceridima, oni čine vaš ukupni nivo holesterola.

Budući da loš holesterol obično nema simptoma, mnogi pacijenti nisu ni svjesni da su u opasnosti, upozorio je Joseph C. Wu, trenutni predsjednik Američkog udruženja za srce.

Povišeni LDL holesterol može dovesti do stvaranja masnih naslaga ili plakova u arterijama, čime se povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Ovo novo istraživanje pokazalo je da je 75% osoba koje su preživjele srčani i moždani udar izjavilo da imaju visok kolesterol, ali samo je 49% prepoznalo potrebu za snižavanje.

Da biste smanjili holesterol, slijedite prehranu koja je bogata voćem, povrćem, žitaricama od cjelovitog zrna, peradi, ribom i orašastim plodovima te minimalizirajte crveno meso i punomasne mliječne proizvode.