Magazin

Jedemo li voće na pogrešan način?

Ajurveda je tradicionalna indijska praksa usmjerena na zdravlje i dugovječnost koja navodi da je važno jesti voće u odgovarajućim količinama

Ajurveda je tradicionalna indijska praksa usmjerena na zdravlje i dugovječnost koja navodi da je važno jesti voće u odgovarajućim količinama i u odgovarajuće vrijeme kako bi se iskoristile njegove zdravstvene prednosti i spriječile negativne posljedice. Voće nam osigurava vitamine i minerale, vlakna i fitonutrijente koji pomažu našem imunitetu, krvnom tlaku, hormonima, štite nas od bolesti i održavaju mladolikost. Ajurvedska liječnica dr. Dimple Jangda dijeli tri pravila za jedenje voća.

1. Jedite ga samo

Nemojte miješati voće s drugim skupinama namirnica poput mahunarki, povrća, žitarica, mlijeka, jogurta i mesa jer se te kombinacije pretvaraju u neprobavljivi metabolički otpad ili postaju toksične. Voće se brže probavlja nego ostale namirnice pa se zato i zasebno jede.

2. Ne nakon zalaska sunca

Nemojte jesti voće nakon zalaska sunca jer probavni enzimi iz voća mogu utjecati na kvalitetu sna. Jedenje voća netom prije spavanja također može uzrokovati skok šećera, što neke razbuđuje pa ne mogu zaspati, kaže Ajurveda.

3. Ne miješajte voće iz različitih grupa

Voće brzo fermentira i može uzrokovati probavne smetnje, a na temelju funkcija koje obavljaju, prema ajurvedi, postoje tri široke kategorije voća koje ne bismo trebali miješati.

• Adstrigentno voće poput jabuka, krušaka, nezrelih banana, brusnica, šipka, bobičastog voća, trešanja, jagoda i lubenica dominantno je u zraku i zemlji. Pomaže u toniziranju i zatezanju tkiva, smanjuje znojenje i otklanja višak topline.

• Kiselo voće poput limete, limuna, cherry paradajza, narandže, mandarine, grejpa, kiselog bobičastog voća, višanja, kiselog grožđa, kivija, zelenog manga i rabarbare lagano je, vlaži usta i povećava lučenje sline i žuči te pomaže u čišćenju tkiva.

• Slatko voće poput manga, zrelih banana, papaje, mošusnih dinja, breskve, avokada, ananasa, šljiva i tikve pomaže u izgradnji i njezi tijela. Slatki okus pomaže u izgradnji tkiva poput kostiju, mišića, zuba, noktiju i kose, zbog čega mala djeca žude za slatkim okusom.