Magazin

Jedina namirnica na kojoj čovjek može da živi, a da ne jede ništa drugo

Ako bi postojala samo jedna namirnica koju biste morali konzumirati do kraja života - koja bi to bila?

Ne želite da budete stavljeni pred takav izbor. Ukoliko biste bili prinuđeni da jedete samo jedno voće, povrće ili žitarice to bi dovelo do otkazivanja organa.

Nijedno povrće nema svih devet aminokiselina

Konzumiranje samo mesa na kraju primoralo vaše tijelo da „žvaće“ sopstvene mišiće, upozoravaju stručnjaci.

Nijedno povrće nema svih devet esencijalnih aminokiselina koje su ljudima potrebne za izgradnju proteina koji čine naše mišiće, objasnila je Jo Ann Hatner, konsultantkinja za ishranu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford i bivša portparolka Američkog udruženja dijetetičara.

Uostalom, tako je većina ljudskih kultura, bez znanja o hemiji hrane, razvila način ishrane usredsređen na kombinaciju namirnica koje zajedno daju svih devet.

Bez svih aminokiselina, vaša kosa počinje da svijetli. Nokti postaju mekani, vaše mršavo tijelo pati, prenosi Nova.rs.

To se ne odnosi samo na vaše mišiće, već i na vaše srce i druge organe. Na kraju, vaše srce se toliko stisne da umrete.

Konzumiranje samo jedne vrste ugljenih hidrata, samo hljeba ili tjestenine, na primjer, također uzrokuje otkazivanje organa, zbog nedostatka aminokiselina.

Osim toga, dobili biste skorbut, užasnu bolest izazvanu nedostatkom vitamina C. Ona se javlja nakon jednog do osam mjeseci nedostatka ovog vitamina. Kreće od letargije i kostobolje. Završava gnojnim ranama, žuticom, groznicom, gubitkom zuba i smrću.

„Bez ugljenih hidrata, počet ćete da razgrađujete dio svoje mišićne mase da biste dobili energiju“, kaže Hatner.

Jedina namirnica koja ima sve

Opet, „mišić“ ne znači samo vaše bicepse, već i srce. Ipak, postoji jedna „namirnica“ koja ima sve. Ona koja održava bebe u životu.

„Jedina hrana koja obezbeđuje sve hranljive materije koje su ljudima potrebne je ljudsko mlijeko“, rekla je Hatner.

"Majčino mlijeko je potpuna hrana. Možemo dodati čvrstu hranu u ishranu odojčeta u prvoj godini života da bismo osigurali više gvožđa i drugih hranljivih materija. Ali, u ljudskom mlijeku ima svega po malo.“

Tehnički, i odrasli bi mogli da prežive na ljudskom mlijeku, kaže Hatner.

U nedostatku te opcije, drugi najbolji izbor bi bilo mlijeko sisara, posebno ako je fermentisano.

Naprimjer, „jogurt ima mnogo bakterija koje su dobre za probavni trakt“.

Ovi hipotetički scenariji nisu samo spekulacije. U mnogim dijelovima svijeta ljudi nemaju izbora osim da jedu jednu vrstu hrane, često rižu.

Zato naučnici razvijaju genetski modifikovanu rižu koja sadrži više vitamina i hranljivih materija, posebno vitamina A. Tako bi se borili protiv neuhranjenosti, navodi Live Science.