Ovaj recept se spaja u tren oka.
Sastojci
Za 60-70 komada:
140 g jezgri badema
175 g tamne čokolade
4 kašike ruma
1 kašičica kore od narandže
100 g mekog putera
250 g šećera u prahu
za posipanje
50 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
Priprema
Bademe sitno nasjeckajte. Tamnu čokoladu grubo nasjeckajte i ostavite da se otopi na pari. U tečnu čokoladu umiješajte rum, koricu narandže i mljevene bademe.
U zdjeli umutite puter ručnim mikserom dok ne postane pjenast. Preko toga prosijte šećer u prahu i umiješajte. Postepeno u malim porcijama umiješajte puter-kremu u čokoladnu smjesu. Zatim ostavite da se ohladi u ledenoj vodi nekoliko minuta.
U međuvremenu, dvije čokolade nasjeckajte na sitne komade.
Da biste formirali praline, koristite dvije kašičice i izrežite male porcije (po 20-25 g). Hladnim rukama (možda ih prethodno držite pod hladnom vodom) uvaljajte ih u male loptice. Uvaljati u komadiće čokolade i staviti na papir za pečenje. Na ovaj način oblikujte sve praline i ostavite da se stegnu u frižideru oko šest sati.