u zimskom duhu

Jednostavan recept za neodoljive rum kuglice

Uz hladne zimske dane neodoljiv je miris ruma

Ovaj recept se spaja u tren oka.

Sastojci

Za 60-70 komada:

140 g jezgri badema

175 g tamne čokolade

4 kašike ruma

1 kašičica kore od narandže

100 g mekog putera

250 g šećera u prahu

za posipanje

50 g tamne čokolade

100 g mliječne čokolade

Priprema

Bademe sitno nasjeckajte. Tamnu čokoladu grubo nasjeckajte i ostavite da se otopi na pari. U tečnu čokoladu umiješajte rum, koricu narandže i mljevene bademe.

U zdjeli umutite puter ručnim mikserom dok ne postane pjenast. Preko toga prosijte šećer u prahu i umiješajte. Postepeno u malim porcijama umiješajte puter-kremu u čokoladnu smjesu. Zatim ostavite da se ohladi u ledenoj vodi nekoliko minuta.

U međuvremenu, dvije čokolade nasjeckajte na sitne komade.

Da biste formirali praline, koristite dvije kašičice i izrežite male porcije (po 20-25 g). Hladnim rukama (možda ih prethodno držite pod hladnom vodom) uvaljajte ih u male loptice. Uvaljati u komadiće čokolade i staviti na papir za pečenje. Na ovaj način oblikujte sve praline i ostavite da se stegnu u frižideru oko šest sati.