Svijet

„Jedva hoda, teško diše“: Šta se dešava sa Erdoganovim zdravljem? Pogledajte snimak

Turske vlasti pokrenule su pravni postupak protiv 30 osoba zbog toga što su na Twitteru objavili niz postova u kojima tvrde da je predsjednik Recep Tayip Erdogan umro. U saopštenju policije kaže se da su osumnjičeni pod istragom zbog objava sa haštagom “olmus”, što u grubom prijevodu sa turskog znači “mrtav je”. Istovremeno, društvenim mrežama kruže snimci na kojima se vidi kako Erdogan teško hoda, a neki tvrdi da ima i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Osobe pritiv kojih se vodi postupak zbog spornog hashtag mogle bi da budu optužene zbog navodnog širenja „dezinformacija i manipulativnog sadržaja“, kao i vrijeđanje Erdogana, prenosi AP.

Twittovi su uslijedili nakon sve češćih spekulacija o Erdoganovom zdravlju praćenih snimcima na kojima se vidi kako se turski predsjednik nestabilno i teško kreće.

Na najnovijem snimku čini se da se Erdogan muči da hoda dok izlazi iz sale. Na društvenim mrežama su isticali da turski predsjednik ne izgleda dobro, a neki su tražili njegovu ostavku.

Ove godine se pojavio niz snimaka na kojima se vidi Erdogan koji ne izgleda baš najbolje. Na jednom snimku iz februara je prikazano kako mu treba pomoć supruge dok je silazio niz stepenice.

Drugi video iz avgusta pokazuje Erdogana koji se muči da hoda u mauzoleju osnivača Turske Mustafe Kemala Ataturka.

O Erdoganovom zdravlju kruže brojne glasine. Neki izveštaji kažu da zaboravlja stvari i da se žalio na probleme sa disanjem, da se osjećao izgubljeno i da je povraćao. Prema toj tvrdnji, Erdogan navodno sada oko sebe ima više ljekara nego svog osoblja i da je smanjio susrete sa novinarima. Prije javnih događaja navodno uzima lijekove protiv bolova.

Sa druge strane vlada u Ankari objavljuje snimke na kojima se vidi kako je Erdogan dobrog zdravlja, da normalno hoda, čak i da igra košarku sa ministrima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare