bio na meti Huta

Jemenska vlada potvrdila da je britanski brod Rubymar potonuo u Crvenom moru. Prevozio je velike količine amonijaka i ulja

Jemenska vlada objavila je u subotu da je britanski brod Rubymar potonuo u Crvenom moru zbog vremenskih faktora i jakog vjetra.

"Objavljujemo potonuće broda M/V Rubymar u petak uveče, što se poklapa s vremenskim uvjetima i jakim vjetrovima na moru", navodi se u saopćenju Službe za upravljanje krizama jemenske vlade.

Vlada je izrazila žaljenje zbog potonuća broda koje će, kako se navodi, izazvati ekološku katastrofu u jemenskim teritorijalnim vodama i Crvenom moru.

Britanski brod Rubymar, koji je 18. februara bio na meti Huta, prevozio je velike količine amonijaka i ulja.

Prošle subote jemenska vlada je saopštila da je brod krenuo prema jemenskim ostrvima Hanish u Crvenom moru.

Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su ranije danas da su izvele odbrambenu akciju kako bi uništile raketu zemlja-zrak koju je proiranska grupa Huti u Jemenu planirala da lansira prema Crvenom moru.

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) objavila je da su američke snage u petak otkrile raketu zemlja-zrak koja je trebala biti lansirana prema Crvenom moru iz regije koju kontrolišu Huti. Dodaje se da je izveden napad u samoodbrani s obrazloženjem da je raketa predstavljala prijetnju američkim avionima u regionu.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.