nepoznata bolest

Jesmo li spremni za novu pandemiju? Šef WHO-a upozorava: Pripremite se za ‘bolest X’

Ne bismo se trebali suočiti sa stvarima nepripremljeni, rekoa je Ghebreyesus na forumu u Davosu

Generalni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je istakao važnost pripreme za "bolest X", izrazivši nadu da će zemlje do maja ove godine postići sporazum o pandemiji kako bi se pozabavile ovim "zajedničkim neprijateljem".

"Sporazum o pandemiji može ujediniti sva iskustva sa svim izazovima s kojima smo se suočili i sva rješenja", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

Rekao je da je "bolest X", nepoznata bolest, prvi put upotrijebljena kao termin 2018. godine.

Naveo je da postoje nepoznate stvari koje se mogu dogoditi i da je sve što se dešava "pitanje kada, ne ako".

"Ne bismo se trebali suočiti sa stvarima nepripremljeni, možemo se pripremiti i za neke nepoznate stvari", rekao je Ghebreyesus na panel diskusiji pod nazivom "Priprema za bolest X".

Dotaknuvši se važnosti istraživanja i razvoja, kao i zdravstvene infrastrukture i radne snage koje treba pripremiti za "bolest X", Ghebreyesus je naglasio da je primarno zdravlje ključno što je svijet imao priliku da vidi tokom pandemije COVID-19.

Ponavljajući važnost sporazuma o pandemiji, naglasio je da to može pomoći svijetu da se bolje pripremi za budućnost.

"Zato što se radi o zajedničkom neprijatelju i bez zajedničkog odgovora, počevši od pripravnosti, suočit ćemo se s istim problemom kao što je bio i COVID", rekao je Ghebreyesus.