Lefse je vrsta mekanog i okruglog kruščića, nalik na deblju palačinku, koji se već vijekovima peče i jede u Norveškoj. Iako postoje različite verzije lefsea, većina se priprema od brašna, vrhnja, mlijeka, maslaca i vode.
Tynnlefse je tanka verzija ovog kruščića koja se rola zajedno s maslacem, šećerom i cimetom te poslužuje za doručak, dok je tjukklefse deblja verzija koja se poslužuje kao desert uz kafu.
U Norveškoj je iznimno popularna i verzija napravljena od krompira – Potetlefse i Lompe – koji imaju tako neutralan okus da se mogu sljubljivati i sa slanim jelima. Lompe se, primjerice, često služi s hrenovkom umjesto peciva za hot-dog.
Originalni recept za lefse potječe još od Vikinga – oni su ga sušili kako bi dobili veliki hrskavi kreker koji je imao dugi vijek trajanja pa se mogao jesti mjesecima tokom hladnih i oštrih skandinavskih zima.
Sladokusci se slažu da su svježe pečeni lefsei – najukusniji – a pogotovo kada je riječ od lefseima od krompira koji su pripremljeni na roštilj-ploči. Upravo zato donosimo vam osnovni recept za to jednostavno norveško jelo.
Sastojci za lefse od krompira:
- 900 g krompira
- 120 g brašna
- 65 ml vrhnja za šlag
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
Priprema lefsea od krumpira:
- Ogulite krompir, narežite ga na manje komade i stavite kuhati oko 15 do 20 minuta u vrućoj vodi dok ne omekša.
- Dobro ocijedite krompire i protisnite ih kroz prešu dvaput kako biste dobili što mekaniju teksturu.
- Pomiješajte tako pripremljene krompire s vrhnjem, maslacem, šećerom i soli.
- Dobiveno tijesto stavite u hladnjak preko noći.
- Drugi dan umiješajte brašno u ohlađeno tijesto od krompira. Mijesite sve dok ne dobijete glatko tijesto.
- Podijelite smjesu na 15-ak jednakih dijelova te svaki oblikujte u kuglicu.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvucite svaku kuglicu u tanku palačinku.
- Zagrijte roštilj-ploču (ili veliku tavu). Na vrućoj podlozi ispecite lefse. Kada se počnu pojavljivati smeđe tačke na tijestu, okrenite lefse i ispecite ga tako i s druge strane.
- Stavite lefse u čistu i pomalo vlažnu pamučnu krpu. Pokrijte ih prije posluživanja da se ne osuše. Dobar tek!