BRZO I JEDNOSTAVNO

Jeste li čuli za pizzu od starog hljeba? 🤔Možete je praviti na tri načina, pa ko voli nek’ izvoli

Šta napraviti, a da će se sigurno pojesti i da će cijela porodica u tome uživati? Donosimo tri recepta za pizzu od starog hljeba
Foto: Freepik

Višak hrane nakon praznika čest je problem u brojnim kućanstvima, a posebno je zahtjevno riješiti se većih količina starog hljeba. Naravno da ga možete pohovati ili osušiti i pretvoriti u krutone, no i to će se samo odugovlačiti dok se ne pokvari i baci. Šta u tom slučaju napraviti, a da će se sigurno pojesti i da će cijela porodica u tome uživati? Donosimo tri recepta za pizzu od starog hljeba.

Klasična pizza od starog hljeba

Hljeb će u ovim receptima služiti kao svojevrsno tijesto. Uz stari hljeb, trebat će vam i jaja za umakanje hljeba kao i sastojci za umak od paradajza, sir za pizzu ili koji god sir imate, kao i šunka. Za svega pola sata, dom će vam mirisati po svježe pečenoj pizzi.

Klasična pizza od starog hljeba sastojci:

  • stari hljeb
  • 2 jaja
  • 1 dl mlijeka
  • pasata od paradajza
  • origano
  • sir za pizzu (narezan na sitno)
  • šunka za pizzu

Klasična pizza od starog hljeba postupak:

  1. U većoj posudi izmutite jaja, dodajte mlijeko i posolite.
  2. Umočite jednu stranu hljeba u jaja i stavljajte na lim za pečenje prethodno pokriven papirom za pečenje. Slažite šnite jednu do druge tako da je strana umočena u jaja okrenuta prema dolje.
  3. U pasatu od paradajza dodajte origano, pa premažite preko naslaganih šnita hljeba.
  4. Šunku slažite preko šnita, a zatim dodajte i narezan sir.
  5. Pecite u rerni 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
  6. Gotovu pizzu odmah poslužite.

Bijela pizza od starog hljeba

Baš kao i klasična pizza, za ovaj recept će podloga biti stari hljeb. No isto kao što tradicionalna pizza ne mora imati kečap za podlogu, tako ne mora ni ova pizza. Umak od vrhnja sa sirom i začinima kvalitetno će spojiti šnite hljeba u jednu podlogu i tako djelovati još sličnije tradicionalnoj pizzi.

Bijela pizza od starog hljeba sastojci:

  • stari hljeb
  • 2 jaja
  • vrhnje za kuhanje
  • origano
  • Bijeli luk u prahu
  • sir za pizzu (narezan na sitno)
  • šunka za pizzu

Bijela pizza od starog hljeba postupak:

  1. U većoj posudi izmutite jaja, dodajte malo vrhnja i posolite.
  2. Umočite jednu stranu hljeba u mješavinu i stavljajte na lim za pečenje prethodno pokriven papirom za pečenje. Slažite šnite jednu do druge tako da je strana umočena u jaja okrenuta prema dolje.
  3. U vrhnje za kuhanje dodajte bijeli luk u prahu (po ukusu) origano, pa premažite preko naslaganih šnita hljeba.
  4. Šunku slažite preko šnita, a zatim dodajte i narezan sir.
  5. Pecite u pećnici 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
  6. Gotovu pizzu odmah poslužite.

Mini pizze od starog hljeba

Foto: Freepik

Za situacije kad vam se jede pizza, ali želite manje zalogaje, mini pizze su odlične rješenje. A jedna šnita starog hljeba odlična je veličina za mini pizze. Postupak pripreme ih mini pizza je jako jednostavan, a u pripremu možete uključiti i djecu.

Mini pizza od starog hljeba sastojci:

  • stari hljeb
  • 2 jaja
  • 1 dl mlijeka
  • pasata od paradajza
  • origano
  • sir za pizzu (narezan na sitno)
  • šunka za pizzu (narezana na sitno)

Mini pizza od starog hljeba postupak:

  1. U većoj posudi izmutite jaja, dodajte mlijeko i posolite.
  2. Umočite jednu stranu hljeba u jaja i stavljajte na lim za pečenje prethodno pokriven papirom za pečenje. Slažite ih s razmakom od par centimetara
  3. U pasatu od paradajza dodajte origano, pa premažite preko šnita hljeba.
  4. Sitno nasjeckanu šunku stavite na šnite, a zatim dodajte i narezan sir.
  5. Pecite u rerni 15-20 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Pizze su gotove kad je sir u potpunosti otopljen
  6. Gotove pizze odmah poslužite.