slasni zalogajčići

Jeste li probali bruschette bez hljeba? Ovaj recept morate isprobati

Priprema je brza i lagana

Slasno, a nije masno. Uživajte u svakom zalogajčiću.

Potrebno:

300 g paradahjza

1 šaka bosiljka

3 čehna bijelog luka

100 ml maslinovog ulja

500 ml vode

300 g palente

50 g maslaca

100 g parmezana

200 g mozzarelle

Timijan i origano po želji

So, biber

Priprema:

Paradajz operite, nasjeckajte i ubacite u posudu za pečenje. Dodajte bijeli luk, maslinovo ulje, so, biber i bosiljak, pa sve zajedno pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. U vreloj posoljenoj vodi skuhajte palentu. Kada postane kremasta, dodajte maslac i parmezan. Ubaciti možete i začinsko bilje po želji, dobra ideja bit će timijan i origano.
Dobro promiješajte i prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Pustite da stoji desetak minuta, ohladi se i stisne, pa je režite na željene oblike. Na dobro zagrijanom ulju komade palente zapecite s obje strane. Neka postanu hrskavi. Na još vruću palentu dodajte komadiće mozzarelle, pečeni paradajz i pospite bosiljkom. Poprskajte s još malo maslinovog ulja i svježeg bibera, pa poslužite još toplo.