nasilje u porodici

Jeziv slučaj porodičnog nasilja u BiH: Ženu tukao i pržio na šporetu(?!), a maloljetno dijete udarao nogama

Brčak (44) čiji identitet je zaštićen zbog zaštite identiteta žrtvi optužen je za teško nasilje u porodici.

Prema navodima iz optužnice, Brčak je u novembru prošle godine u porodičnom stanu u vise navrata fizički zlostavljao suprugu, te je udarao nogama, šakama i raznim predmetima po glavi i tijelu.

On je žrtvu porodičnog nasilja mučio tako što ju je vukao za kosu i njenom glavom udarao o zid i uvrtao joj i povrijeđivao ruke nanošenjem opekotina zagrijanim površinama kućnog šporeta. To je činio pred njihovom zajedničkom maloljetnom kćerkom, kojoj je nanio udarac nogom i napadao je zbog kućnih poslova- saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Pored brutalnog fizičkog nasilja, nasilnik je suprugu budio noću i nije joj dao da spava, te je psihički zlostavljao na način što joj je psovao, pljuvao i vrijeđao, uz prijetnje da će je i dalje okrutno povređivati i ubiti.

Nakon što bi napustio stan, nasilni suprug i otac je žrtve nasilja više puta zaključavao i nije im dozvoljavao da izađu i nasilje prijave policiji.

Osumnjičeni, koji je ranije višestruko osuđivan i protiv koga je u toku postupak upravo zbog nasilja u porodici, uhapšen je 30. novembra prošle godine. Nakon hapšenja, njemu je odmah na prijedlog Tužilaštva, a usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, određen jednomjesečni pritvor, javlja Srpskainfo.

– Uz daljnje produženje ove mjere i intenzivno postupanje Tužilaštva i Policije u sprovođenju istrage, tužilačka odluka u ovom predmetu donesena je za tri mjeseca. Optužnicom od 27. februara, on je optužen teži oblik krivičnog djela nasilja u porodici, sa zaprijećenom kaznom zatvora od jedne do pet godina- saopćeno je iz Tužilaštva.

Pošto je Osnovni sud potvrdio optužnicu, te mu na prijedlog Tužilaštva produžio pritvor i nakon potvrđivanja optužnice, u ovom slučaju slijedi nastavak krivičnog postupka i izjašnjenje optuženog o krivici.

U toku 2023. godine za nasilje u porodici u distriktu Brčko prijavljeno je ukupno 26 lica. Istrage su naređene u 23 predmeta protiv 24 lica, a podignuto je 15 optužnica protiv 16 lica.

Presude su donesene u 16 predmeta protiv isto toliko lica, tako što su u osam predmeta izrečene zatvorske kazne, u šest predmeta uslovne osude, dok je po jedan predmet okončan izricanjem novčane kazne, odnosno oslobađanjem od optužbe.