Svijet

Jeziva poruka iz Moskve: Cijela Ukrajina će biti ruska, preuzet ćemo cijeli “ruski svijet”

Rusija će jednog dana polagati pravo na cjelokupni ukrajinski teritorij kao dio veće misije zemlje da vrati regije na koje ima pravo, izjavio je u utorak kontroverzni ruski zastupnik.

Govoreći u ponedjeljak, nakon odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, Aleksej Žuravljov snimio je video kojim pokazuje svoje oduševljenje, prenose ruski mediji.

Žuravljev je predsjednik političke stranke Rodina, ultradesničarskog ultranacionalističkog pokreta.

“Cijela Ukrajina bit će ruska”, rekao je, govoreći izravno i uporno u kameru dok je gestikulirao.

“Svi oni [Ukrajinci] razumiju da će se to dogoditi. Samo je pitanje kada”, nastavio je zastupnik, dodajući da je Ukrajina dio “ruskog svijeta” za koji je Žuravljev naglasio da je “bio i bit će naš”.

Ovom napomenom poslanik bi mogao misliti na zemlje koje su se prije nalazile unutar ruskih predsovjetskih imperijalnih granica. Za to vrijeme velikom većinom Ukrajine vladala je Moskva, a samo krajnji zapad zemlje bio je u rukama Austro-Ugarskog Carstva.

Također, u ponedjeljak, na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield optužila je Putina da "želi putovati u prošlost" kako bi obnovio Rusko Carstvo, izjavivši da takav imperijalizam nikada ne bi mogao koegzistirati s UN-ovim principom dekolonizacije.

Ruski predsjednik je od tada negirao navode da želi povratiti carstvo, izjavivši u utorak na sastanku s Ilhamom Alijevim, njegovim azerbajdžanskim kolegom, da ta tvrdnja "jednostavno nije istinita".

Žuravljevi komentari uslijedili su nakon odluke Kremlja od ponedjeljka da službeno prizna nezavisnost odmetnutih ukrajinskih regija Donjecka i Luganska.