ruše evropski put

Josip Brkić otkriva za Raport: Slovenija nam je već poslala protest zbog odluke ministara iz RS. Ovo se nije smjelo dogoditi

"Nije se smjelo dogoditi da one koji mi molimo da nam pomognu na evropskom putu, dovedemo u situaciju da protestuju zbog činjenice da ne omogućavamo njihovim državljanima glasanje u BiH na izborima za Evropski parlament", kaže Brkić

Ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine deklarativno se zalažu za evropski put BiH, ali u praksi ga itekako ruše - i to na stvarima koje imaju civilizacijsku, univerzalnu vrijednost - što su demonstrirali prije dva dana.

Upravo zahvaljujući njihovom protivljenju, Vijeće ministara BiH nije postiglo potrebni konsenzus kojim bi se prihvatila diplomatska nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organiziranje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH na predstojećim izborima za Evropski parlament, odnosno izbore u Rumuniji za tijela lokalne javne uprave.

Službeni kanali

A prve posljedice već stižu.

Kako je za Raport otkrio Josip Brkić, zamjenik ministar vanjskih poslova BiH, nama je prijateljska Slovenija uputila svojevrstan protest zbog ovog čina Vijeća ministara.

"Mi smo već danas službenim kanalom dobili, da tako kažem, neku vrstu protesta u kojem se negoduje zbog te odluke Vijeća ministara.

Ta je odluka nepotrebna.

Brkić: Moramo se vratiti dogovoru

Nije se smjelo dogoditi da one koji mi molimo da nam pomognu na našem evropskom putu, dovedemo u situaciju da protestuju zbog činjenice da ne omogućavamo njihovim državljanima glasanje u BiH na izborima za Evropski parlament", kaže Brkić.

Dodaje da je ovdje u prvom redu riječ o civilizacijskom činu, da se građanima odobri njihovo temeljno pravo da glasaju na izborima.

Brkić potvrđuje da se slične blokade i opstrukcije ne mogu spriječiti u kontekstu načina donošenja odluka, kako u Predsjedništvu tako i Vijeću ministara BiH.

"Međutim, takvim stvarima samo bi gubili i BiH i RS.

Dakle, ne treba nam ovakav pristup. Moramo se vratiti konsenzusu i dogovoru, što je temeljni preduvjet za nastavak evropskog puta", poručuje Brkić.

Inače, ministri iz RS u Vijeću ministara BiH ranije su obrazložili da je ovakvo ponašanje na molbe iz tri države njihov "odgovor" zemljama koje su glasale za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

Zbog toga se ranije oglasio i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Ruski sateliti

"Ministri u Vijeću ministara iz RS još su jednom pokazali Evropi koliko su destruktivni.

Glasali su protiv prijedloga da se dozvoli glasanje građanima Slovenije, Rumunije i Poljske u BiH, po nalogu Milorada Dodika. Ruski sateliti još jednom pokazuju svoje pravo lice, EU to mora jasno vidjeti", naveo je Konaković.

Hrvatska se "provukla"

A šta je s državljanima Hrvatske koji žive u BiH, da li je njima bila potrebna dozvola Vijeća ministara da bi u BiH glasali na izborima za Evropski parlament, s obzirom na to da je i Hrvatska podržala Rezoluciju?

"Građani svih država koji borave u BiH, kad je u pitanju glasanje za izbore u inozemstvu, imaju potrebu da dobiju saglasnost Vijeća ministara za glasanje u BiH.

U slučaju Hrvatske, mislim da je takva saglasnost dodijeljena u zaključcima Vijeća ministara negdje polovinom maja (prije glasanja o Rezoluciji u Ujedinjenim narodima, op.a.)", objašnjava Brkić.

O Milanu Tegeltiji

Pitali smo Brkića ima li informacije o statusu Milana Tegeltije kojem Hrvatska još uvijek nije dala odobrenje da preuzme dužnost konzula BiH u Rijeci?

"Ne, zaista nemam. Dakle, imenovanja ambasadora i generalnih konzula isključivo je u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Mi u Ministarstvu za takva imenovanja saznajemo iz sredstava informiranja.

Za kvalitet osoba koje predstavljaju BiH po bilo kojem osnovu - stručnom, obrazovnom ili bilo čemu drugom - odgovorno je isključivo Predsjedništvo", kaže Josip Brkić za Raport.