novi izvještaj

JPMorgan nije optimističan oko tržišta dionica u 2024.

Nisu baš svi optimistični u vezi dioničkih tržišta u 2024. godini. Novi izgledi JPMorganovog (JPM) tima za strategiju globalnog kapitala predviđaju da će S&P 500 završiti 2024. na 4.200 bodova, što je otprilike 8% manje u odnosu na referentnu vrijednost u srijedu.

“Uz izostanak brzog popuštanja Fed-a, očekujemo izazovniju makro pozadinu za dionice sljedeće godine s omekšavanjem potrošačkih trendova u vrijeme kada su se pozicioniranje i raspoloženje ulagača uglavnom preokrenuli”, napisali su dionički stratezi JPMorgana predvođeni Dubravkom Lakos-Bujasom u objavljenoj prognozi tima za 2024.

“Dionice su sada visoko cijenjene s volatilnošću blizu historijski najnižeg nivoa, dok su geopolitički i politički rizici i dalje visoki.”

Prognoza JPMorgana znatno je pesimističnija od većine drugih stratega na Wall Streetu. Čak i Mike Wilson iz Morgan Stanleya, poznati “medvjed” u posljednjih nekoliko godina, vidi da će S&P 500 dostići 4500 na kraju 2024. godine.

U Wilsonovoj prognozi za 2024., predviđao je da će se zarada nastaviti oporavljati u 2024., uz skok zarade po dionici za 7% u odnosu na prethodnu godinu. JPMorgan nije toliko optimističan u pogledu zarade, koja je inače ključni pokretač uspješnosti dionica.

JPMorgan vjeruje da će se zarada S&P 500 povećati za 2% do 3% u poređenju s prethodnom godinom, što će rezultirati zaradom po dionici od 225 USD u 2024. Kopanija napominje da drugi ciljevi za veću zaradu odražavaju ekonomiju koje je u “ranom ciklusu” ili “intra- ciklus”, naklon rastućoj priči da će kampanja povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi završiti bez recesije.

No Lakos-Bujas ističe da štednja domaćinstava opada, troškovi zaduživanja i za potrošače i za preduzeća dostigli su višedecenijski vrhunac, a globalna potražnja hladi zbog dezinflacije.

“Iz tog razloga, pretpostavljamo još jednu godinu rasta zarade ispod trenda sa sekvencijalno nižom stopom rasta prihoda, bez povećanja marže i nižim isplatama dioničarima”, napisao je tim JPMorgana.

Dok mnogi na Wall Streetu vjeruju da su zarade možda preokrenute, JPMorgan je na strani ekonomista koji su istakli da će viši troškovi kredita na kraju usporiti američku ekonomiju 2024. Novi izvještaj Federalnih rezervi objavljen u srijedu naznačilo je da je usporavanje možda već u toku.