Svijet

Kabul pada za 90 dana? Talibani u munjevitoj ofanzivi, gradovi padaju kao domine, do sad su zauzeli 65% teritorije

Talibani bi mogli da izoluju Kabul u narednih 30 dana, a da ga osvoje za 90, rekao je američki vojni zvaničnik Reutersu, pozivajući se na američke obavještajne podatke, dok su militanti zauzeli desetu provincijsku prijestolnicu.

To je rekao pošto su talibani pregazili centralni zatvor Sarposa u Kandaharu, drugom po veličini gradu u zemlji, oslobađajući gotovo 1.000 zatvorenika.

Pad Kandahara – koji se ponekad naziva i glavnim gradom juga – bio bi razoran udarac za afganistansku vladu nakon nedfelje u kojoj su talibani u munjevitoj ofanzivi osvojili brojne prijestolnice provincije širom zemlje.

Talibani sada kontrolišu 65 posto teritorije Afganistana, a zauzeli su ili su blizu tome da zauzmu čak 11 provincijskih glavnih gradova, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da se prognoze u vezi sa Kabulom zasnivaju na brzom napredovanju talibana.

Talibani kontrolišu većinu teritorije

“Ali ovo nije gotov zaključak”, dodao je zvaničnik, rekavši da bi afganistanske sigurnosne snage mogle da preokrenu situaciju pružajući veći otpor.

Najnoviji neuspjeh za snage afganistanske vlade dogodio se kada je Joe Biden pozvao afganistanske lidere da se “bore za svoju naciju” nakon brzog napretka talibana.

Portparolka Bele kuće Jen Psaki ponovila je u srijedu stav administracije, rekavši: „Oni imaju ono što im treba. Ono što treba da utvrde je da li imaju političku volju da uzvrate i da li imaju sposobnost da se ujedine kao lideri i da uzvrate. “

“Nastavit ćemo da pružamo blisku zračnu podršku. Nastavit ćemo da snabdijevamo njihove snage hranom i opremom i da im isplaćujemo sve plate”, rekla je.

Upitana da li će američka zračna podrška afganistanskim snagama prestati 31. augusta, što je formalni kraj američkog rata u Afganistanu, rekla je: “Nemam nikakvih novih podataka o tome. To je dobro pitanje.”

Strane ambasade u Kabulu, uključujući američku ambasadu, diskretno su ubrzale planiranje evakuacije u slučaju pogoršanja situacije.

Indija je u srijedu objavila da evakuiše konzularno osoblje iz sjevernog grada Mazar-i-Šarif, jednog od posljednjih preostalih gradova u toj regiji koji nije pod kontrolom talibana.

Dok su zapadni analitičari i političari već sumnjali u sposobnost afganistanskih snaga da izdrže potpuno ofanzivu talibana, mnogi su pretpostavili da bi vlada mogla da izdrži najmanje šest mjeseci.

Penzionisani general Joseph Votel, bivši komandant američke Centralne komande, rekao je: „Nisam iznenađen što talibani vrše veliki pritisak na afganistanske snage, posebno nakon našeg odlaska, i većinu koalicionih snaga također. Ono što me iznenađuje je koliko se brzo kreću i čini se da se konsoliduju. “

Ali, s obzirom na to da talibani svakodnevno tvrde da su napredovali, čak se i vremenski okvir od 90 dana čini optimističnim jer se čini da se afganistanska vlada – koju su SAD podržale po cijeni od 1 milijardu dolara tokom 20 godina – urušava pred ofanzivom.

Talibani sada kontrolišu 65% Afganistana, kažu visoki zvaničnici EU, a zauzeli su 10 glavnih gradova provincija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare