hoće li u zatvor?

Kada danas zakorači u zgradu suda u New Yorku Donald Trump ući će u historiju

Donald Trump će danas kročiti u zgradu suda u New Yorku i postati prvi bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država kojem će se suditi u krivičnom postupku.

Optužen je za lažiranje poslovne dokumentacije svoje firme, Trump Organisation, kako bi prikrio isplatu novca Stormy Daniels, bivšoj zvijezdi filmova za odrasle, nedugo prije izbora 2016. godine, kada je postao predsjednik SAD.

U jeku kampanje

Trump (77) suočava se s najviše četiri godine zatvora ako bude osuđen, ali bi mogao izbjeći zatvorsku kaznu i umjesto toga biti novčano kažnjen.

On se već ranije izjasnio da nije kriv.

Historijsko suđenje Trumpu odvijat će se u jeku njegove predsjedničke kampanje.

Moglo bi na kraju dovesti do toga da vjerovatni republikanski kandidat postane osuđeni prijestupnik nekoliko mjeseci prije nego što birači izađu na birališta u novembru.

"To je bez presedana. "Ne postoji ništa što bi se moglo uporediti s tim", rekao je Alex Keyssar, profesor historije i javne politike na Kennedy školi Univerziteta Harvard, prenosi BBC.

Očekuje se da će suđenje, koje će započeti odabirom porote u ponedjeljak, trajati šest do osam sedmica.

Bit će usmjereno na nadoknadu koju je Trump dao Michaelu Cohenu.

Bivši Trumpov advokat (57) priznao je da mu je naloženo da Daniels plati 130.000 dolara u zamjenu za njenu šutnju o navodnoj aferi s Trumpom, nešto što su tužitelji opisali kao pokušaj "nezakonitog utjecaja" na izbore 2016.

Tajne isplate novca nisu nezakonite. No, ured okružnog tužitelja na Manhattanu tvrdi da je Trump počinio zločin, nezakonito knjižeći u poslovnoj dokumentaciji naknadu Cohenu kao pravne troškove.

Trump je optužen za ukupno 34 krivična djela u vezi krivotvorenja poslovnih knjiga prvog stepena.

Kako bi donijeli presudu, svih 12 porotnika mora se složiti je li Trump kriv ili nije kriv za određenu optužbu.

Očekuje se da će suđenje na Manhattanu uključiti svjedočenje šarolikog kruga likova koji su u centru slučaja, uključujući Cohena, Daniels i ličnog Trumpovog advokata koji je otišao u zatvor, dijelom zbog skandala.

Stručnjaci su podijeljeni oko snage slučaja tužiteljstva, koji uključuje noviji pravni pristup podizanju optužbi za krivično djelo krivotvorenja poslovne dokumentacije.

Trump je nekoliko puta neuspješno pokušao odgoditi suđenje i premjestiti ga s Manhattana, na kojem prevladavaju demokrate.

Optužuje i suca

Njegove vatrene primjedbe o slučaju, koji je više puta opisao kao politički motiviran, navele su suca da izrekne nalog kojim mu se zabranjuje javno komentiranje ljudi povezanih sa slučajem, uključujući svjedoke.

Nalog je produžen nakon što je Trump svoje internetske napade usmjerio na sučevu kćerku, nazivajući je "bijesnom mrziteljicom Trumpa".

Trumpova kampanja saopćila je da je naredba krši njegova prava na slobodu govora.

Ovaj krivični slučaj samo je jedan od četiri s kojima se Trump suočava ove godine. Međutim, to bi moglo biti jedino suđenje koje će se održati prije njegovog revanša na izborima 2024. s aktuelnim predsjednikom SAD, demokratom Joeom Bidenom, koji ga je porazio na prošlim izborima, prije četiri godine.

Budući da do sada nije bio krivično osuđuvan, čak i ako bude osuđen u ovom slučaju, stručnjaci kažu da Trump vjerovatno neće ići u zatvor. I, prema američkom zakonu, čak bi mogao obavljati dužnost predsjednika.

Međutim, njegova bi osuda označila prvi put da se zločinac kandidirao za predsjednika kao kandidat velike stranke, rekao je Keyssar.

"Ono što je nezapamćeno u vezi s tim jest da se čini da to ne smeta značajnom dijelu biračkog tijela", rekao je Keyssar, ističući da popularnost Trumpa nije pala zbog njegovih krivičnih optužnica.

Međutim, potencijalna sudska drama stavit će ga u centar javnosti samo nekoliko mjeseci prije izbora.

A ta povećana pažnja znači da bi svaka mala vijest sa suda - dobra ili loša za Trumpa - mogla igrati ulogu u utrci između bivšeg i sadašnjeg predsjednika, rekao je profesor Hans Noel sa Univerziteta Georgetown.

"Očekujem da će ovo biti vrlo tijesni izbori tako da svaka mala stvar može biti važna", rekao je on.