nikad ranije zabilježeno

Kakav početak Nove godine. Amerikanac na lutriji osvojio više od 840 miliona dolara

Prvo izvlačenje nagradne igre Powerball u novoj godini rezultiralo je listićem u Michiganu koji je "pogodio" svih šest brojeva.

Jackpot, vrijedan 842,4 miliona dolara, bio je peti najveći Powerballov i deseti najveći jackpot na lutriji ikad osvojen u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćili su zvaničnici.

Sve veće nagrade

Identitet pobjednika nije objavljen, izuzev da je listić kupljen u američkoj državi Michigan.

Veće nagrade, ali i manje dobitnika jackpota, postali su norma za Powerball i Mega Millions u posljednjih nekoliko godina. Dvije rivalske lutrije svoje igre su učinile težim za osvajanje, ali i primamljivijim za igranje zbog velikih dobitaka.

U 2023. bilo je pet dobitnika glavne nagrade Powerball jackpot, uključujući dvije nagrade koje su bile veće od milijardu dolara.

Inače, ovo je prvi put da je Powerball jackpot osvojen na Novu godinu otkako je igra počela 1992., rekli su službenici lutrije.

Prethodni Powerball jackpot je posljednji put osvojen 11. oktobra, kada je listić kupljen u Kaliforniji bio jedini dobitnik sume od čak 1,76 milijardi dolara.

Dobitni brojevi u izvlačenju u ponedjeljak bili su 12, 21, 42, 44, 49 i crveni Powerball 1.

Dvije opcije

Dobitnici Powerball jackpota mogu odabrati "opciju anuiteta" ili paušalnu gotovinsku isplatu.

Opcija anuiteta je godišnja isplata pune sume od 842,4 miliona dolara tokom 30 godina, pri čemu se isplaćeni iznos povećava za 5% svake godine.

Trenutna isplata, pak, podrazumijeva jednokratnu isplatu 425,2 miliona dolara.

Obje sume ne uključuju porez koji će dobitnik morati da plati. Izgledi za osvajanje Powerball jackpota su 1 prema 292,2 miliona.