Svijet

Kako Austrijanci smanjuju rizik od zaraze u javnom prijevozu

Od početka pandemije austrijske željeznice poduzimaju opsežne mjere za sigurnost u javnom prijevozu. Zbir svih preventivnih mjera je odlučujući: Pranje ruku, poštivanje distance, nošenje FFP2 maski su vrlo učinkovita zaštita.

Ako se na sve higijenske i zaštitne mjere doda intenzivnija izmjena zraka zahvaljujući ventilacijskim sistemima odnosno intenzivno provjetravanje, rizik od infekcije u javnom prijevozu se smanjuje.

Tako na primjer voz "Railjet" austrijskih željeznica (Österreichische Bundesbahnen – ÖBB) osigurava protok svježeg zraka od oko 1.700 metara kubnih na sat.

To znači da se sav zrak u vozilu mijenja 11 puta na sat, što je posebno značajno za putovanja na duže staze, dakle putovanja sa slabijom frekvencijom putnika.

Rezultirajuća količina zraka u vozovima iznosi 22 metra kubna po osobi i to prilikom potpune popunjenosti.

To su vrijednosti koje zadovoljavaju standarde postavljene od austrijskog ministarstva za zaštitu klime, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju.

Opsežne mjere za sigurnost u javnom prijevozu, koje od početka pandemije poduzimaju austrijske željeznice, podrazumjevaju i pojačane higijenske mjere, uključujući pojačano čišćenje.

Svakodnevno više od 1.000 članova higijenskog osoblja vrši čišćenje vozova, željezničkih stanica i stajališta.

Od početka pandemije ÖBB svaki mjesec na nivou Austrije izvrši više od 100.000 akcija čišćenja. Sigurnosti doprinose i distribucija dezinficijensa i maski među zaposlenima, kao i dosljedno informisanje putem svih kanala.

Glasovne obavijesti uz najave vožnji, informacije na ekranima, na web stranici, društvenim mrežama i aplikacijama za redove vožnji imaju efekta.

Istovremeno je ÖBB unutar kompanije implementirao i strategiju prevencije koja uključuje pravovremeno prepoznavanje simptoma i testiranje svih uposlenih.

Kako bi analizirali sigurnost u javnom prijevozu prof. Hans-Peter Hutter i njegov tim razmotrili su više od 100 međunarodnih studija i naučnih članaka o toj temi te analizirali mjere od Njemačke do Japana, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo.