Dobre navike

Kako odmrznuti meso jednostavno i sigurno

Smijemo li odmah kuhati smrznuto meso? Je li ga sigurno odlediti u mikrovalnoj?

Prije svega, morate znati kako meso prvo morate maknuti s bilo kakvih plastičnih ili pjenastih podložaka u koje je upakirano, zatim ga stavite na tanjir kako hemikalije s plastike ne bi prešle na meso. Pripremajte meso odmah nakon otapanja.

Kada imate dovoljno vremena, meso je najlakše odmrznuti u frižideru, a to je ujedno i najsigurnija metoda. Potrebno ga je izvaditi iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjir kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije. No, kada ste u žurbi, stručnjaci preporučuju dva načina odmrzavanja – hladnom vodom ili još bolje, u mikrovalnoj pećnici.

Jedna od većih pogrešaka je odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi. To su idealne okolnosti za stvaranje bakterija.

Ako se i vi želite riješiti onih zaliha koje još imate od početka globalne pandemije, ovo su četiri najsigurnija načina za odmrzavanje mesa:

Frižider

Crveno meso i perad nikada se ne trebaju odmrzavati na sobnoj temperaturi – površinski dio će se zagrijati brže od unutrašnjosti i potaknuti rast bakterija. Da bi se održala stalna temperatura, frižider je najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mljeveno meso i perad. Postavite paketiće mesa na tanjir i stavite u donji dio frižidera.

Brzina odmrzavanja u frižideru ovisi o količini mesa pa će se tako kilogram mljevenog goveđeg mesa može odmrzavati cijeli dan, a veći rezovi i komadi s kostima čak dva do tri dana.

Odmrznuto meso i perad mogu se sigurno čuvati u frižideru najviše pet dana prije pripremanja, podsjeća Karen Blakeslee s Državnog Univerziteta Kansas.

Hladna voda

Meso stavite u vrećicu pa u posudu i pustite da voda teče oko pola sata, ovisno o veličini komada. Kao i kod otapanja u frižideru, gdje je također hladno, nema puno šanse da se stvore bakterije dok po mesu teče hladna voda. Jedina je razlika što će se meso pod tekućom hladnom vodom prije otopiti nego u frižideru. Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat. No taj način nije baš tako idealan. Potrošit ćete puno vode, a ona je dragocjena. Osim toga, ako vrećica u kojoj je meso nije čvrsto zatvorena, površina će biti mljackava, a i također se mogu stvoriti bakterije.

Mikrovalna pećnica

Iako je to najbrži način odleđivanja mesa, ako ne poznajete pećnicu i ne procijenite koliko je potrebno za jedan komad, rubovi će se skuhati, a moguće je da sredina i dalje bude smrznuta.

Nažalost, ni otapanje hladnom vodom ni mikrovalna pećnica nisu najpouzdaniji, ali ako s vremenom tačno proučite koliko je mikrovalnoj potrebno da meso bude propisno otopljeno, ona je najbolji izbor kada ste u žurbi. Uvijek meso stavite na tanjir i izvadite iz pakiranja prije odmrzavanja jer i tu vrijede osnovna pravila korištenja mikrovalne pećnice, a čim ga odmrznete, započnite s kuhanjem.

Meso će se u mikrovalnoj pećnici vrlo brzo odmrznuti no to neće biti ravnomjerno otapanje koje se dobiva otapanjem u frižideru ili hladnoj vodi. U nekim se slučajevima neki dijelovi mesa mogu kuhati i isušiti, dok se ostali dijelovi još odmrzavaju. Stoga ako odmrznete meso u mikrovalnoj, odmah ga skuhajte.

Kuhanje smrznutog mesa

Pečenje smrznute piletine ili drugog mesa jedan je od najsigurnijih načina pripreme, jer se prvo zagrijava vanjski dio, a duljim kuhanjem zagrijava i unutrašnjost. Svakako treba izbjegavati prženje ili pečenje velikih komada smrznutog mesa i peradi te samo pazite da se se meso dobro termički obradi kako bi se elimirale sve bakterije.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare