Svijet

Kako je nastao koronavirus? Kinezi objavili podatke koje čeka čitav svijet

Istraživački tim u Kini objavio je analizu uzoraka uzetih prije više od tri godine, a povezanih s izbijanjem pandemije koronavirusa.

Pijaca na kojoj se prodaju plodovi mora i meso divljih životinja, Huanan u kineskom Wuhanu, bila je centralna tačka u potrazi za porijeklom koronavirusa.

Koronavirus: Nova otkrića

Ovo je prva recenzirana studija bioloških dokaza prikupljenih s tržnice još 2020. godine, prenosi BBC.

Povezivanjem virusa sa životinjama koje se prodaju na tržnici moglo bi se otvoriti nove linije istraživanja o tome kako je epidemija počela.

Istraživanje otkriva da su brisevi koji su bili pozitivni na virus također sadržavali genetski materijal divljih životinja.

Neki naučnici kažu da je to još jedan dokaz da je bolest prvobitno prenesena sa zaražene životinje na čovjeka.

No, drugi su pozvali na oprez u tumačenju nalaza, pogotovo ostaje nejasno zašto su trebale tri godine da se genetski sadržaj uzoraka objavi.

Druga teorija

Druga teorija usredotočena je na pretpostavku da je virus slučajno iscurio iz laboratorije u Wuhanu.

Kineski istraživački tim objavio je ranu verziju svoje studije online još u februaru 2022. Međutim, nisu objavili potpune genetske informacije koje su sadržane u uzorcima prikupljenim s tržišta.

U martu ove godine, druga međunarodna grupa istraživača podijelila je vlastitu procjenu onoga što su ti ključni brisevi otkrili. Oni su se oglasili nakon što su uočili da su genetske sekvence objavljene na web stranici za razmjenu naučnih podataka.

Ova nova analiza, koju su potvrdili drugi naučnici prije nego što je objavljena u časopisu Nature, uključuje važnije detalje o sadržaju uzoraka koji su prikupljeni sa štandova, kaveza i mašina unutar tržnice.

Rad kineskog istraživačkog tima pokazao je da su neki uzorci, prikupljeni iz područja gdje su se prodavale divlje životinje, bili pozitivni na virus.

Njihova je analiza također pokazala da su se životinje za koje se sada zna da su osjetljive na virus, posebno rakunski psi, prodavale žive na tim mjestima.

No, kineski istraživači istaknuli su da njihova otkrića nisu konačni dokaz o tome kako je epidemija počela.

Važan skup podataka

"Ovi uzorci ne mogu dokazati da su životinje bile zaražene", objašnjava list.

Ostaje mogućnost, dodaje se, da je virus na tržište unijela zaražena osoba, a ne životinja.

Profesor David Robertson sa Univerziteta u škotskom Glasgowu je virolog koji je uključen u genetsko istraživanje porijekla SARS-CoV-2 otkako se pojavio 2020. godine.

"Najvažnije je da je ovaj vrlo važan skup podataka sada objavljen i dostupan drugima za rad", kaže on.

No dodao je da je sadržaj uzoraka "uvjerljiv dokaz da su tamošnje životinje vjerovatno bile zaražene virusom".

"Važan je čitav niz dokaza. Kada ovo spojite s činjenicom da su rani slučajevi Covid-19 u Wuhanu povezani s tržištem, to je snažan dokaz da je ovdje došlo do prelijevanja od životinje na pijaci", dodaje Roberston.

Objavljena otkrića dolaze usred znakova da teorija o curenju iz laboratorija dobija na snazi među vlastima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kineska vlada oštro je odbacila sugestije da je virus nastao u naučnoj ustanovi. No, američka istražna agencija FBI tvrdi a je taj scenarij "najvjerovatniji".

Razni američki odjeli i agencije istraživali su misterij i donijeli različite zaključke. No, 1. marta je direktor FBI optužio je Peking da "čini sve što je u njegovoj moći da osujeti i zamagli porijeklu virusa".

Otkrio je da je ured bio uvjeren u teoriju o curenju iz laboratorija "već duže vrijeme".

FBI nije javno objavio svoja otkrića, što je frustriralo neke naučnike.