Poslije'babe' babin čovjek

Kako je SDA progurala Borisa Horvata ‘igrača iz tima’ zločinca Fikreta Abdića za zajedničkog kandidata za načelnika Velike Kladuše

SDA se bori za Horvata iako je on slavio s laburistima Abdićeve pobjede, uručio je zahvalnicu Ervinu Abdiću

Općinska organizacija Stranke demokratske akcije u Velikoj Kladuši, prva je dala podršku Borisu Horvatu kao zajedničkom kandidatu stranaka koje sebe nazivaju probosanskim i koje su se udružile kako bi s vladajućeg trona u toj općini prvi put nakon rata skinule političku opciju koju predvodi ratni zločinac Fikret Abdić Babo.

Podršci Borisu Horvatu su se pridružili i SDP i Naša stranka, koja je zbog ovog poduzetnika čak povukla i kandidaturu svog Amira Purića.

Zvaničan stav NiP-a i DF-a o eventualnoj podršci ovom kandidatu još nije poznat, dok je NES saopćio da ostaje pri odluci da kandidira Adisa Džanića za načelnika Velike Kladuše.

Međutim, tinta na potpisima podrške Horvatu nije se ni osušila, a kako otkriva Raport počele su isplivavati skandalozne informacije o ovom kako ga nazivaju velikokladuškom „uspješnom poduzetniku“ .

Horvat slavio s laburistima, njegov uposlenik spriječio opoziv Abdića

I dok, prvenstveno velikokladuška SDA posljednja dva dana „ispaljuje“ hvalospjeve o Horvatu kao jedinom kandidatu koji može pobijediti eventualnog protukandidata iz Abdićeve Laburističke stranke, društvene mreže su 'preplavljene' fotografijama i informacijama o Horvatu kao čovjeku bliskom prije svega porodici zločinca Abdića, a onda i njegovoj politici.

Boris Horvat u društvu laburista: SDA kaže da treba pružiti šansu katarzi

U prilog tome govore i fotografije Borisa Horvata s Elvirom Abdić-Jelenović, Abdićevom kćerkom, zatim s Ervinom Abdićem, sinom ratnog zločinca, kao i one na kojima je Horvat u društvu sa članovima Laburističke stranke u Velikoj Kladuši tokom predizbornih druženja, ali i na slavljima izbornih pobjeda.

Horvat slavi sa kćerkom Fikreta Abdića, Elvirom Abdić-Jelenović jednu od izbornih pobjeda laburista u Velikoj Kladuši 

Boris Horvat je vlasnik kompanije "Miral" u Velikoj Kladuši, a u upravljačkim je strukturama Udruženja poslodavaca Velike Kladuše, koje ga je i predložilo za načelnika, te Konjičkog kluba „Krajišnik“.

Sumnjiva je i uloga Borisa Horvata u propalom pokušaju opoziva Fikreta Abdića 2021. godine, kada je nedostajao samo jedan glas da ratni zločinac bude izbačen iz načelničke fotelje.

Naime, u firmi Borisa Horvata 2021. godine radio je Ibrahim Kajtezović Bato, nekadašnji vijećnik SDP-a zbog kojeg je propao pokušaj opoziva Fikreta Abdića, krajem 2021. godine.

Naime, Kajtezović se nije pojavio na sjednici Općinskog vijeća Velika Kladuša 24. novembra 2021. godine na kojoj je trebala biti potvrđena odluka o opozivu načelnika Fikreta Abdića.

Upućeni tvrde da je dogovor da Kajtezović taj dan ne dođe na sjednicu s Abdićem napravio sam Horvat. Kasnije se Kajtezović pravdao da je baš taj dan koji je trebao biti historijski za Veliku Kladušu, imao neodložnih „poslovnih obaveza“, a navodno mu Horvat nije dao slobodan dan na taj datum.

Zbog svega je SDP naknadno isključio Kajtezovića iz članstva, a on je nastavio djelovanje kao samostalni vijećnik.

Ljubav prema konjima i pare od Abdića

Veoma je interesantno, ali i indikativno da je u 2022. godini iz budžeta Velike Kladuše za Udruženje poslodavaca Velike Kladuše na čije je čelo tada izabran Horvat izdvojeno oko 36.000 KM, a godinu prije toga samo 3.500 KM, o čemu svjedoči i dokument koji je u posjedu Raporta.

Faksimil dokumenta o uplatama iz općinskog budžeta Udruženju i Klubu u čijim upravljačkim strukturama je Horvat

I Konjički klub Krajišnik iz Velike Kladuše u čijoj je upravi Horvat nakon iznosa od 5.000 KM i 7.000 KM dobijenih iz općinskog budžeta u 2020.i 2021.godini u 2022.godini odjednom je dobio veću naklonost načelnika Fikreta Abdića, pa se grant za taj klub povećao na skoro 60.000 KM.

Uručio zahvalnicu Abdićevom sinu

U „zatvoreni krug indicija“ koji ukazuju na sumnjivu povezanost Borisa Horvata s Fikretom Abdićem ubraja se i informacija da je samo dva mjeseca nakon što je zahvaljujući Horvatovom uposleniku i vijećniku Kajtezoviću propao pokušaj opoziva Fikreta Abdića, Horvat bio gost Ervina Abdića, sina ratnog zločinca koji je ujedno i dobro plaćeni savjetnik iz budžeta svom ocu-načelniku.

Tog 4. februara 2022. godine Boris Horvat je u ime Udruženja poslodavaca uručio zahvalnicu Općini Velika Kladuša „za promociju i učešće u razvoju poduzetništva Općine Velika Kladuša koju je primio Babin sin Ervin. Ubrzo nakon toga Udruženju je dodijeljeno oko 36 000 KM.

Samo dva mjeseca nakon što je Horvatov uposlenik i SDP-ov vijećnik spriječio opoziv Abdića, Horvat uručuje zahvalnicu Abdićevom sinu Ervinu

Ništa manje nije ni zanimljivo to da je Horvat prije nego što ga je Udruženje poslodavaca Velike Kladuše čiji je i sam član, pa ispada da je i sam sebe predložio, prema saznanjima Raporta lobirao da načelnik bude Aladin Ćerimović, inače kadar SDP-a.

Međutim, Ćerimović je prije nekoliko godina bio angažiran u načelničkom kabinetu Fikreta Abdića, a onda je „progledao“ i prešao SDP, koji ga je namjeravao kandidirati za načelnika, ali se donedavno podrška većine stranaka usmjerila ka Amiru Puriću, koji je sad pak zbog Horvata povukao kandidaturu.

Inače, Ćerimović je trenutno na čelu Konjičkog kluba „Krajišnik“ u kojem značajnu ulogu ima i Horvat.

No, s ovim informacijama nije kraj skoro pa sapunice o borbi za zajedničkog kandidata za načelnika
Velike Kladuše.

Naime, Raportovi izvori tvrde da Arijan Jelenović, unuk ratnog zločinca Fikreta Abdića, trenutno boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje pokušava mobilizirati djedove pristalice da daju jaču podršku Laburističkoj stranci.

Hoće li Babin unuk biti kandidat?

Prema tim izvorima Jelenović je gost u stanu u SAD koji mu je ustupio svekar od kćerke Borisa Horvata, što prema našim informacijama dodatno dokazuje bliskost ovog zajedničkog kandidata probosanskih stranki s porodicom Abdić-Jelenović.

Kako saznaje Raport, ukoliko bi Horvat uistinu dobio širu podršku i drugih stranaka, osim SDA, SDP-a i Naše stranke koje su se već očitovale o ovom pitanju, pitanje je da li bi Laburistička stranka uopšte i istaknula svog kandidata za načelnika, jer mnogi su stava da Abdić dobija predvodnika svoje politike i u Horvatu.

Stoga je još neizvjesno da li će Arijan Jelenović koji se spominjao kao potencijalni kandidat „babinih“ ili neko drugi od laburista, uopšte kandidirati za načelnika Velike Kladuše.

No, upućeni u odnose Horvata s porodicom Abdić i s Laburistima, kažu da je i u slučaju da „abdićevci“ budu imali kandidata i da dobije podršku većine i u slučaju da Horvat pobijedi, na dobitku samo ratni zločinac Fikret Abdić i njegova politika, jer će na taj način dokazati da su neprikosnoveni vladari Velike Kladuše i u naredne četiri godine.

SDA pristaje na kapitulaciju "bez ispaljenog metka" ili namjerno "gura" čovjeka bliskog Abdiću

Iako SDA u Velikoj Kladuši svaku kritiku koja je uslijedila proteklih dana zbog podrške Horvatovoj kandidaturi dočekuje „na nož“ i pravda je s time da je katarza poželjna i da se mora „graditi zajednički život na zajedničkom kandidatu“ koji će imati podršku sviju, misleći valjda i na "abdićevce", još nisu ponudili suvislo objašnjenje zašto se nisu borili tako za kandidata koji nema nikakve veze sa ratnim zločincem Fikreta Abdića.

Boris Horvat kojem je SDA prva dala podršku često i u društvu zločinca Abdića

I koga i čega se to SDA plaši da se nije „zauzela“ i podršku dala kandidatu čiju biografiju krasi borba za BiH, neukaljana bilo kakvim odnosom i vezama s ratnim zločincima i njihovim politikama.

Ovako, zalažući se za kandidata kompromitiranog, da je čak u pitanju samo i druženje s „dirigentima“ Abdićeve politike, SDA, ali i SDP i Naša stranka su već potpisali kapitulaciju u borbi za načelničku poziciju bez „ispaljenog metka“.

Da su tako patriote postupale tokom i nakon agresije, Abdić ne bi bio tada ni poražen i ne bi bio osuđen za ratne zločine.

Stoga, čak ako SDA, SDP i Naša stranka ustraju na Horvatu kao zajedničkom kandidatu, građani Velike Kladuše moraju znati da će na izborni dan o onome za koga će glasati odlučivati isključivo oni, na osnovu svojih saznanja, iskustava i po svojoj savjesti.