kritičar kremlja

Kako je umro Navaljni? Međunarodnu istragu o traže 43 zemlje svijeta

Ukupno 43 zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i Veliku Britaniju uputile su u ponedjeljak zajednički apel za provođenje međunarodne istrage o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u Rusiji, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Ogorčeni smo zbog smrti opozicionog političara Alekseja Navaljnog, za koju su u krajnjem odgovorni (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin, i ruske vlasti", izjavila je ambasadorica EU Lotte Knudsen pred Vijećem za ljudska prava u Ženevi, govoreći u ime 43 zemlje.

Navaljni (47) koji je bio žestoki kritičar Kremlja, umro je 16. februara u jednoj od najstrožih ruskih kaznenih kolonija gdje je služio kaznu od 19 godina zatvora.

Ruske vlasti su saopćile da je uzrok njegove smrti i dalje nepoznat. Rezultati istrage će vjerovatno biti dovedeni u pitanje u inostranstvu, piše AP.

Navaljni je sahranjen 1. marta na groblju Borisovo u Moskvi.

Njegova smrt pokrenula je val osuda na Zapadu.

"Rusija treba da odobri nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu u okolnosti ove iznenadne smrti", navele su potpisnice poziva i dodale da ta smrt predstavlja "novi signal rastuće i sistematske represije u Rusiji".

Te zemlje također pozivaju Rusiju da oslobodi političke zatvorenike, novinare, aktiviste za ljudska prava i protivnike rata u Ukrajini.

"Pozivamo Rusku Federaciju da okonča tu klimu nekažnjivosti i stvori okolinu bez opasnosti za političku opoziciju i kritičke glasove", piše u pozivu.