Objavljeni šokantni snimci

Kako je vrh srbijanske vlasti namještao tendere firmi na čijem je čelu bio kum Jasmine Izetbegović: Bio mi je Omar…

Srbiju potresa afera iz koje se naslućuje da je vrh vlasti bio umiješan u namještanje višemilionskih poslova

Srbiju potresa afera iz koje se prema otkriću nedjeljnika Radar naslućuje da je vrh srbijanske vlasti bio umiješan u namještanje višemilionskih poslova za firme bliske tamošnjoj vlasti, među kojima je i podružnica turske firme Tasyapi u Srbiji.

Riječ je  firmi koja je poznata po tome što je uključena u izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i za koju mediji tvrde da je bliska turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. 

Radar je objavio stenogram i tonske zapise telefonskog razgovora Miloša Popovića, šefa kabineta doskorašnje premijerke Srbije Ane Brnabić, i bivšeg direktora Građevinske direkcije Srbije Nebojše Šurlana koji je nakon pisanja Radara podnio ostavku. 

U razgovorima koje je objavio srbijanski medij spominje se i šef kabineta Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Ivica Kojić, nekadašnja ministrica u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, ali i Omar Musabegović, nekadašnji direktor podružnice firme Tasyapi u Srbiji.

Musabegović je javnosti u Bosni i Hercegovini poznat kao jedan od kumova na vjenčanju Jasmine Izetbegović, kćerke Bakira i Sebije Izetbegović, u augustu 2021. godine. 

Iz objavljenih stenograma razgovora Popovića i Šurlana spominje se kako je Musabegović bio hapšen i da je zvanično bio direktor Tasyapija do jula 2021. godine.

Mjesec kasnije, tačnije 27. augusta 2021., Musabegović se pojavio u Sarajevu, kao jedan od kumova na vjenčanju Jasmine Izetbegović, zajedno s prvim i glavnim kumom Erdoganom, o čemu je Raport u to vrijeme pisao. 

"Bio mi Omar, kaže nema licence"

Stenogram razgovora Popovića i Šurlana odnosi se na jedan raniji tender u Srbiji vrijedan 15 miliona eura.

Sedmičnik Radar procjenjuje da je po svemu sudeći bila riječ o izgradnju stanova za potrebe pripadnika sighurnosnih snaga Srbije i to Vojske, MUP-a i BIA. 

Novinari Radara su ocijenili da su uslovi tog tendera pravljeni tako da taj posao dobije srpski ogranak turske građevinske firme Tasyapi koja je i ranije angažirana na državnim projektima uprkos, kako navode, ne baš dobroj reputaciji, pogotovo što se tiče rokova i kvaliteta gradnje. 

„Možda je presudno za ovaj posao bila činjenica da se turska firma na tender javila kao dio konzorcijuma, u kojem je bio i Milenijum tim, jedna od ovdašnjih kompanija koju vlast često angažuje na državnim, infrastrukturnim projektima“, piše Radar. 

Konkretno, navodi dalje Radar, šef kabineta tadašnje srbijanske premijerke Ane Brnabić, Miloš Popović, pozvao je Šurlana da mu kaže da je prethodno pričao sa Brnabić, da je prošao rok za prijave na tender, da se na njega niko nije javio i da bi trebalo donijeti odluku da li da se rok produži ili raspiše novi tender, sa drugačijim uslovima.

Popović: Da, da.

Šurlan: Ja ne znam što je bitno da se javi? Ja mislim da je kontraproduktivno, da se jave Turci, a ovi daju nižu cenu.

Popović: Pa imaš znači ovaj put druge zahteve?

Šurlan: Pa imali smo upite nekih manjih firmi. Odgovorili smo, ne znam, na pedeset pitanja… Ima interesovanja, nije to da neće niko… Ali vidi, meni kaže (verovatno Omar) „Je l’ garantuješ da će neko dati ponudu?“ Rekoh, nemam pojma, valjda će dati. Dobra je priča, znaš. Ja mislim da ćemo imati.

Popović: Koga ovi zastupaju…

Šurlan: Pa Tašjapi. Imao je neka tri pitanja, nešto za licence…

Popović: Oni su hteli da produže rok?

Šurlan: Da, ali meni je glavno pitanje zašto Turci moraju da daju? Što smo onda išli na tender?

Popović: Zato što smo mi mislili da se niko neće javiti, kao što nije za Vranje…

Šurlan: A je l’ trebao neko da mi kaže – napravi takav da se samo Turci jave? Niko mi ništa ne kaže, kapiraš?

Popović: Nije ni bila ideja. Nama je samo bilo (važno) da osiguramo da se neko javi, da ne bi kasnili, znaš i sam.

Šurlan: Evo, ovako, da ti kažem Miloše. Reci premijerki…

Popović: Pola ne čujem… mi smo mislili da ona (Zorana Mihajlović) drži sve pod kontrolom…

Šurlan: …Ako sutra ne budemo imali nijednu ponudu, ja ću da podnesem ostavku. Majke mi ti kažem.

"Čekaj bre, premijerka se sastaje s nekim ko je hapšen“

Popović: …Premijerka kaže je l’ mora, kao mlađi referent, da se bavi svakim detaljem svega. Mi smo bili na sastanku pre tri-četiri dana sa Turcima. Zorana je bila, sve pod kontrolom, oni se javljaju. Sad odjednom ona piše: znali su kad je rok. Mi ni ne znamo ni ko je ova firma, za koga su tražili produženje, da li su to oni, da li se javljaju drugi? I evo, sad što si mi rekao – ti vaši razgovori… ništa ne znam. Ona je nama rekla da je sve pod kontrolom.

Šurlan: Al’ nemoj molim te, sad ja nju treba da drukam.

Popović: Ne, neću…

Šurlan: …Ja sam jedan od retkih, bre, direktora koji nije došao po partijskoj liniji… Ja sam u SNS ušao godinu dana nakon što sam bio direktor. Veruj mi da mi je muka, bre, od svega više.

Popović: Verujem ti, verujem ti, zato što nisi jedini koji to kaže, a ima saradnju s njom. Evo, otvoreno pričam. I ja zaista ne znam više šta da radim. Mi treba neke procese da dovedemo do kraja i kad god se udari u njen resor dođemo do tih ličnih problema…

Šurlan: (…) Bio je Omar danas i kaže da mu fale neke licence. Ja kažem – brate, gde si pre tri nedelje. Zvao sam ga istog dana kad je izašao tender. Doduše nije se javljao, jer je bio uhapšen. Kako da ti kažem…

Popović: E, pa super…

Šurlan: (…) Ja sam rekao Ministarstvu – pošaljite nam spisak kontakt osoba. On (Omar) je na tom spisku i šta sad da radim? Čekaj bre, ej, premijerka se sastaje sa nekim ko je uhapšen. Kapiraš?

Popović: …Ja sam nju (Anu Brnabić) posle sastanka pitao otkud on ovde? Ona kaže – ne znam šta ovi Turci rade. On je došao sa svojim gazdom, sa šefom. Ovaj ga poveo na sastanak, njega i ćerku svoju. Ja računam oni znaju nešto što mi ne znamo kad su tako nešto…

Šurlan: Da, ali mora još jednu stvar da shvatiš. Dakle ima Zorana, ima Ana i ima Ivica Kojić (šef kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića). Ja ne znam sa kim šta više da pričam. Dakle Zorana se godinu dana nije uključivala u projekat, sad se odjednom uključila.

"Sve ostaje između nas"

Popović: Znam. Veruj mi da imamo svi isti problem…

Šurlan: (…) Ali, kako da ti kažem, ide s Vučićem, ide ovamo… Ja razumem to. Ivica Kojić odjednom me zove sa nekim pitanjima i sad sve razmišljam, majko moja gde sam z…bo…

Popović: (…) Ide kako ide. Naravno ovo što pričamo ostaje apsolutno između nas, pa ćemo mi da vidimo dalje kako…

Kako je izvijestio Radar ovaj slučaj riješen je tako što je posao na kraju dobio  konzorcijum dva preduzeća, Milenijum tima i Tasyapi,ali da je samo nekoliko mjeseci nakon toga , u martu 2019. izbio  skandal, jer je, zbog sumnji da je davao i primao mito, priveden tadašnji direktor ogranka turske firme u Srbiji, Omar Musabegović.

O ovom se hapšenju , nakon što se saznalo za reputaciju kuma Jasmine Izetbegović, 2021. godine i u BiH, međutim advokati  firme „Tasyapi“  tada su tvrdili da se kompanija ogradila od Musabegovićevog djelovanja i da je on nakon afere u Srbiji smijenjen. 

Međutim iz razgovora Šurlana i Popovića, vidljivo je da oni pričaju o susretu s Musabegovićem i nakon njegovog hapšenja.

Musabegović je bio i u delegaciji koja je u junu 2022.godine dočekala Milorada Dodika, u to vrijeme člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom njegove službene posjete Turskoj. 

Početkom ove godine i srbijansko izdanje magazina Forbes spominjalo je u jednom tekstu o turskoj kompaniji „Tasyapi“  hapšenje Musabegovića i njegovu povezanost s porodicom Izetbegović. 

Kako prenosi taj magazin naknadno su im se javili predstavnici  kompanije  Tasyapi koji se izgleda više ne ograđuju od Musabegovića .

Povezanost Musabegovića s Izetbegovićima, za Tasyapi nije ni prednost ni mana

„Neophodno je ukazati da je gospodin Omar Musabegović za vrijeme svog mandata kao zastupnika kompanije „Tasjapi“ u Srbiji, svoj posao obavljao savjesno i profesionalno. Dodatno, u pogledu navodnog primanja mita, moramo vas obavijestiti da je nadležno tužilaštvo u Republici Srbiji odbacilo krivičnu prijavu protiv gospodina Musabegovića. Posljedično, i u ovom pogledu ste povrijedili presumpciju nevinosti.

Sa druge strane, da li je gospodin Omar Musabegović privatno blizak porodici Izetbegović, ne vidimo kao prednost ili nedostatak za našu kompaniju, ali vi ste to senzacionalistički uveli u širu teoriju zavjere.“- prenio je Forbes u Srbiji reakciju Tasyapa na njihov tekst   u kojem su spominjali Musabegovića. 

Inače, Zorana Mihajlović, bivša srbijanska ministrica prometa za srbijanski Radar je izjavila da je firma „Tasyapi“ , na prijedlog Redžepa Tajipa Erdogana, izabrana da bude izvođač na nekoliko projekata, među kojima je i izgradnja puta Sremska Rača – Kuzmin.

Podsjećamo ta dionica je dio planiranog autoputa Beograd – Sarajevo za koji „Tasyapi“  za izgradnju 18 kilometara na toj dionici krajem 2019. dobio  225 miliona eura .

Prve konkretne i javne razgovore o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo otvorili su u januaru 2018. godine u Turskoj, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogana, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović tadašnji član Predsjedništva BiH .

Predsjedništvo BiH , u sastavu Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić je odluku o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo-Beograd-Sarajevo prihvatilo u junu 2020. godine.

U tom sporazumu se navode i dogovor Vlade Srbije o saradnji s turskom kompanijom "Tasyapi" u oblasti infrastrukturnih projekata i Komercijalni ugovor za izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenje radova na autocesti Sremska Rača-Kuzmin i mosta preko rijeke Save i projekat za dionicu Požega-Kotroman, potpisan 19. decembra 2018. godine.