Isprobajte

Kako otkriti je li med prirodni: Postoji vrlo jednostavan trik, a treba vam nešto što imate kod kuće 

Med je proizvod koji je poznat kao ukusan i koristan proizvod, a to potvrđuje mnogo stručnjaka.  

Ali, prilikom kupovine, odabir pravog meda može biti izazovan. Profesor V. A. Nestervodski, s Odsjeka za pčelarstvo Nacionalnog univerziteta za bioresurse, otkrio je kako prepoznati visokokvalitetan med i razlikovati ga od lažnog. 

Prvo što treba obratiti pažnju je izgled meda. Prirodni med ima određenu težinu, pa će kilogram meda zauzeti manje prostora nego kilogram vode. Kvalitetan med ima određenu konzistenciju - ako se rasteže kao tanka nit, vjerovatno je pravi, dok lažni med kaplje sa kašike i brzo se otapa. Prirodni med je proziran, dok lažni može biti mutan s talogom na dnu, a prisutnost pjene ukazuje na nezreo ili fermentiran med. 

Probajte s hljebom 

Također, dodir i okus su važni pokazatelji. Pravi med lagano draži grlo i ne osjeća se kiselost. Tekstura pravog meda je gusta, ostaje netaknuta na prstu, dok se med s dodacima brzo razmazuje. Pravi med ima karakterističnu aromu, često cvjetnu ili peludnu, dok loš med ima manje intenzivan miris zbog dodataka sirupa. 

Jednostavan trik za provjeru autentičnosti meda je testiranje komadićem hljeba. Ako hljeb omekša nakon što se namoči u med, vjerovatno je riječ o lažnom medu, dok će pravi med ostaviti hljeb netaknutim.