skoči pa reci hop

Kako se bojkot izbora u Srebrenici obio Bošnjacima o glavu: Zajednički interes ujedinio SNSD i SDS

Grujičić

Skupština Opštine Srebrenica jučer je po nalogu načelnika Mladena Grujičića smijenila Hamdiju Fejzića sa pozicije zamjenika načelnika.

Razlog je taj što je slavio državni praznik, a što po SNSD-u ne postoji i navodno krši Ustav BiH.

Naravno, radi se o zvaničnom obrazloženju koje je iskorišteno kako bi se smanjio institucionalni utjecaj bošnjača u samoj općini i lancu odlučivanja.

Za opoziv i smjenu glasalo je 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno.

Fejzić je nakon smjene kukao i prizivao pomoć međunarodne zajednice, no, sve što se sad dešava ustvari je rezultat ranije samoubilačke politike koju je promovirao i sam Fejzić. A to je famozni bojkot izbora.

SDA je tad kroz svog srebreničkog špica Aliju Tabakovića zagovarala bojkot izbora u Srebrenici jer im nije odgovarala odluka CIK-a da se ne ponovi glasanje poštom.

I bojkot je proveden, ali su oni koji su dobili mandate njih rado prihvatili. Tako je u skupštinske klupe sjelo ukupno šest Bošnjaka.

Matematika je sljedeća:

Skupština Opštine Srebrenica broji 21 odbornika. Većina je dakle 11. Procjena je bila da bi Bošnjaci mogli imati 9 odbornika, a uz glasove iz inostranstva još jednog dodatnog. Dakle 10.

Time su Bošnjaci faktički mogli biti okosnica većine koja bi se sklapala u Skupštini i određivati partnera u vlasti te dobiti dominantno više pozicije unutar same općine.

Iako je podijeljen na minimalno dvije frakcije (tri odbornika kontrolira načelnik Mladen Grujičić, a tri predsjednik SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović), SNSD je u Srebrenici našao zajednički interes u vidu smjene Fejzića zajedno sa SDS-om.

SNSD ima šest odbornika i uz SDS su izglasali smjenu Fejzića te postavili SDS-ovog čovjeka na njegovo mjesto.

Bošnjaci sad imaju dakle poziciju manje u Srebrenici. Trenutno zauzimaju poziciju predsjednika Skupštine Opštine (Salko Tursumović), imaju dva načelnika sektora u Opštini i dva direktora.