za sve ima način

Kako se oporaviti od života sa toksičnim roditeljima

Kada su toksične osobe u našem životu zapravo naši roditelji, opcije poput prekida odnosa ponekad nisu moguće.

U takvim situacijama ključno je pronalaženje učinkovitih načina za upravljanje odnosom kako bismo očuvali svoje emocionalno zdravlje.

"Prepoznavanje i prihvatanje da je roditelj toksičan i da se ne želi promijeniti omogućuje vam slobodu da uzmete u obzir svoje potrebe. Imate sposobnost definisati odnos kako biste zadovoljili svoje emocionalne potrebe i izbjegli podvrgavanje negativnosti, neprijateljstvu i toksičnosti u pokušaju da 'popravite' problem", kaže psihoterapeutkinja Sherry Gaba za Psychology Today.

Istakla je tri savjeta za osobe koje su odrasle s toksičnim roditeljima.

Postavite granice

"Postavljanje granica ili ograničenja i jasno definisanje šta ćete prihvatiti, a šta nećete prihvatiti je ključno", tvrdi Gaba. Trebamo biti jasni u definisanju svojih granica i ograničiti kontakt s roditeljima kako bi zajedničko vrijeme bilo pozitivno i zdravo.

Kontrolišite lokaciju

"Postavljanje mjesta za vaše interakcije s otrovnim roditeljem takođe je način da se ograniče problematična ponašanja. Sastanak u javnom prostoru omogućava vam da odete ako ne poštuju vaše granice, a takođe stvara neutralno mjesto gdje je manja vjerojatnoća da ćete upasti u stare obrasce ponašanja - što je čest problem ako se sastajete u porodičnom domu", ističe psihoterapeutkinja.

Brinite o sebi

"Budite dobri prema sebi. Ne morate svaki praznik ili poseban događaj provoditi sa svojim roditeljima", savjetuje Gaba. Umjesto toga, možemo provoditi vrijeme s ljudima koji su pozitivni, zbog kojih se osjećamo sjajno i koji nas potiču da i dalje budemo pozitivni.