Vijesti

Kako stranke krčme plijen (I): Raport u posjedu sheme uhljebljenja. Pogledajte kako to izgleda

Jedan od najrabljenijih načina političkog uhljebljenja koje su bh. stranke dovele do savršenstva jeste onaj u nevidljive upravne i nadzorne odbore raznih agencija, zavoda, kompanija koje je osnovala vlast.

Milioni maraka iz budžeta isisavaju se upravo preko skraćenica UO i NO.

Sistem je prilično jednostavan.

Svaka javna kompanija, zavod ili agencija ima Upravni i Nadzorni odbor kao i Skupštinu.

Stranke, da bi kontrolisale tokove novca i sve što se dešava, u tim javnim institucijama instaliraju svoje poslušnike u uprave.

Preko NO i UO stranački uhljebi potom mogu kontrilirati bukvalno sve, od strateških do ekonomskih i finansijskih odluka, određuju se tenderi i procedure javnih nabavku...Za sve to član UO ili NO dobije i određeni naknadu.

Raport je u posjedu sheme raspodjele pozicija unutar fondova, fondacija, agencija, zavoda... koje su pod kontrolom Vlade Federacije BiH.

U shemi koju smo dobili direktno iz Vlade jasno se vidi, kako stranke raspoređuju svoje kadrove po značajnim funkcijama. Iako je općepoznato da političke stranke to rade, iznenađuje preciznost sistema kojim se to radi, ali i količina pozicija u koje se uhljebljuju stranački kadrovi. Još jedan dokaz da su javni konkursi potpuna besmislica.

Primjera radi, u samo devet agencija postavljena su 53 stranačka kadra, u tri fonda čak 29.

Donosimo vam izgled shema, a Raport će u nastavcima objavljivati imena i prezima kao i stranačku pripadnost članova svih uprava. Sheme prikazuju trenutno stanje kao i nova uhljebljenja koja se periodično dešavaju, u skladu s istekom mandata.

Na shemama koje su izrađene u Vladi jasno je naznačena "legenda" pomoću koje se tumači.

Zelenom su označeni kadrovi SDA. Crvena - HDZ, plava - SBB, narandžasta - DF, ljubičasta A-SDA, žuto - Ostali i bijela - nepoznato(!?).

Pogledajte:

Stranački raspored kadrova po institucijama
Stranački raspored kadrova po funkcijama. Prve dvije slike prikazuju stare i nove kadrove koji su imenovani
Novi stranački raspored
Novi stranački raspored
Jasno naznačena stranačka pripadnost
Legenda za čitanje sheme