Svijet

Kako su britanski špijuni igrali ključnu ulogu u odbrani Kijeva od napada ruskih hakera?

Britanski špijuni igrali su ključnu ulogu u odbrani Ukrajine od raširenih ruskih sajber napada od početka invazije, potvrđeno je za Sky News.

Šteta koju su prouzročili ruski hakeri bila bi "vrlo značajna" bez britanske pomoći, rekao je Leo Docherty, britanski državni ministar.

Pojačali vlastitu kibernetičku odbranu

On je rekao da je Velika Britanija također pojačala vlastitu kibernetičku odbranu zbog "vrlo značajne prijetnje iz Rusije".

"Već smo na prvoj liniji. Svjesni smo prijetnje. Podigli smo vlastite pripreme i vlastitu odbranu", rekao je Docherty.

"Zato imamo duboku ekspertizu kada je riječ o kibernetičkoj odbrani. Drago nam je to podijeliti s našim ukrajinskim saveznicima."

Britanija je svoju kibernetičku podršku objavila jer se njeno čuvanje u tajnosti više nije smatralo potrebnim, rekli su zvaničnici.

To je pokazatelj da je Kremlj već bio svjestan britanske uloge.

Vrijedan oko 6,35 miliona funti, takozvani Ukrajinski kibernetički program aktiviran je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin 24. februara pokrenuo svoj sveobuhvatni napad na susjednu državu.

Fizički napadi ruskih trupa i tenkova na ukrajinske mete bili su povezani sa značajnim porastom sajber napada, rekli su dužnosnici.

Neuspjeh u nanošenju bilo kakvog većeg udarca u kibernetičkom prostoru nije posljedica toga što su izostali napadi ruskih hakera.

Vjeruje se da su njihovi napadi propali zahvaljujući ukrajinskim kibernetičkim stručnjacima, potpomognutim ekspertima iz inozemstva.

Zaštita mreže i povjerljivih informacija

Britanci su rekli da su igrali vodeću ulogu, pomažući ukrajinskoj vladi da odgovori na kibernetičke napade i zaštiti svoje mreže i povjerljive informacije.

Britanska podrška oslanjala se na stručnost Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC).

Lindy Cameron, izvršna direktorica NCSC-a, rekla je da je njen centar "ponosan što je odigrao ulogu u podršci ukrajinskim sajber braniteljima":

"Postavili su impresivnu odbranu od ruske agresije u sajber prostoru, baš kao što su to učinili na fizičkom bojnom polju."

Docherty je umanjio svaku sugestiju da bi odluku Ujedinjenog Kraljevstva da pomogne Ukrajini online putem Rusija mogla shvatiti kao direktnu intervenciju u ratu.

"Mislim da je to savršeno časna stvar, a ne eskalirajuća", rekao je on.

Umjesto toga, usporedio ju je s fizičkom, ali neizravnom podrškom koju je Britanija dala u snabdijevanju ukrajinske vojske oružjem poput artiljerije i protutenkovskih projektila.

"Ukrajinci su na čelu borbe u smislu odbrane svoje domovine. Mi smo osigurali dio materijala i stručnosti kako bismo im omogućili da to učine vrlo, vrlo efikasno".

James Cleverly, ministar vanjskih poslova, rekao je:

"Podrška Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini nije ograničena na vojnu pomoć. Oslanjamo se na britansku vodeću svjetsku stručnost kako bismo podržali kibernetičku odbranu Ukrajine.

Zajedno ćemo osigurati da Kremlj bude poražen u svim sferama: na kopnu, u zraku i u sajber prostoru."