šta se desilo

Kako su Izrael i saveznici uspjeli srušiti čak 300 iranskih dronova i raketa?

Gotovo sve balističke rakete i bespilotne letjelice koje je Iran lansirao na Izrael u napadu bez presedana u subotu navečer presretnute su i nisu uspjele postići cilj, kažu izraelski i američki dužnosnici, ističući zastrašujuću i višeslojnu odbranu od projektila koju su postavila dva saveznička partnera.

Većina od više od 300 iranskih municija, od kojih se većina vjeruje da je ispaljena s iranskog teritorija tokom petosatnog napada, presretnuto je prije nego što je stiglo u Izrael, više od 1770 kilometara od lansiranja.

Izraelska vojska rekla je u nedjelju da su "99%" projektila koje je ispalio Iran presreli Izrael i njegovi partneri, a da je samo "mali broj" balističkih projektila stigao do Izraela.

Sveukupno, oko 170 bespilotnih letjelica, više od 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila lansirano je na Izrael tokom subote u noći, priopćila je vojska.

U telefonskom razgovoru u nedjelju, američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da predstavlja pobjedu za Izrael jer nije pogođeno ništa od "vrijednosti", rekao je viši dužnosnik američke administracije za CNN.

Američki dužnosnici rekli su da su više od 70 bespilotnih letjelica i tri balističke rakete presreli brodovi američke mornarice i vojni zrakoplovi, ne navodeći pojedinosti o tome koja je tačno odbrana korištena za obaranje projektila.

Američka mornarica oborila je najmanje tri balističke rakete koristeći odbrambeni sistem protiv projektila Aegis na dva razarača s navođenim projektilima u istočnom Sredozemlju, rekli su dužnosnici Orenu Liebermannu iz Pentagona za CNN.

Američki ratni avioni također su oborili iransko oružje, izvijestio je Liebermann. Iako nije otkriveno odakle su djelovali ti američki mlažnjaci, u dometu regije nalaze se nosači aviona američke mornarice i kopneni avioni.

Biden je u izjavi rekao da su SAD dobro pripremljene pomoći u odbrani Izraela od iranskog napada.

"Kako bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je premjestila avione i obrambene razarače od balističkih projektila u regiju tokom prošle sedmice", rekao je američki predsjednik u izjavi.

"Zahvaljujući ovim rasporedima i izvanrednoj vještini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile", rekao je Biden.

Britanija je također rekla da je spremna intervenirati koristeći avione Kraljevskog ratnog zrakoplovstva koje ima u regiji.

"Ovi britanski avioni će presresti sve napade iz zraka u dometu naših postojećih misija, prema potrebi", stoji u saopćenju Ministarstva odbrane.

Glasnogovornik izraelske vojske također je rekao da je Francuska uključena u blokiranje iranskih napada.

“Blisko sarađujemo sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom koji su djelovali večeras. Ovo je partnerstvo oduvijek bilo blisko, no večeras se očitovalo na neobičan način”, rekao je glasnogovornik.

U međuvremenu, Izrael upravlja nizom sistema za blokiranje napada od svega, od balističkih projektila s putanjama koje ih odvode iznad atmosfere do niskoletećih krstarećih projektila i raketa.

Izraelski sistem Iron Dome često je na naslovnicama otkako je zemlja započela svoju vojnu ofenzivu u Gazi kao odgovor na napade Hamasa unutar Izraela 7. oktobra koji su izazvali trenutna neprijateljstva u regiji.

Željezna kupola donji je sloj izraelske proturaketne odbrane, prema Organizaciji za odbranu od projektila (IMDO).

U Izraelu postoji najmanje 10 baterija Iron Dome, svaka opremljena radarom koji detektira rakete, a zatim koristi sistem zapovijedanja i kontrole koji brzo izračunava predstavlja li nadolazeći projektil prijetnju ili je vjerovatno da će pogoditi nenaseljeno područje. Ako raketa predstavlja prijetnju, Željezna kupola ispaljuje projektile sa zemlje kako bi je uništila u zraku.

Sljedeća stepenica na ljestvici proturaketne odbrane je Davidova praćka, koja štiti od prijetnji kratkog i srednjeg dometa, navodi IMDO.

David's Sling, zajednički projekt izraelskog sustava Rafael Advanced Defence System i američkog odbrambenog diva Raytheona, koristi kinetičke hit-to-kill presretače Stunner i SkyCeptor za uništavanje ciljeva udaljenih čak 36 kilometara, navodi se u projektu Missile Threat u Centru za Međunarodne i strateške studije (CSIS).

Iznad Davidove praćke nalaze se izraelski sistemi Arrow 2 i Arrow 3, razvijeni u saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Arrow 2 koristi fragmentacijske bojeve glave za uništavanje nadolazećih balističkih projektila u njihovoj završnoj fazi – dok rone prema svojim ciljevima – u gornjoj atmosferi, prema CSIS-u. Arrow 2 ima domet od 90 kilometara i maksimalnu visinu od 55 kilometara, prema Missile Defense Advocacy Alliance, koji je Arrow 2 nazvao nadogradnjom američke obrane od projektila Patriot koju je Izrael nekoć koristio u ovoj ulozi.

U međuvremenu, Arrow 3 koristi hit-to-kill tehnologiju za presretanje nadolazećih balističkih projektila u svemiru, prije nego ponovno uđu u atmosferu na putu do ciljeva.

Izrael također ima vrhunske borbene zrakoplove, uključujući F-35I nevidljive avione koje je ranije koristio za obaranje bespilotnih letjelica i krstarećih projektila, prema medijskim izvješćima.

Balistički projektili koji su stigli do Izraela pali su na zračnu bazu Netavim u južnom Izraelu, rekao je glasnogovornik izraelske vojske, dodajući da su izazvali samo manju strukturnu štetu. Baza je funkcionirala i nastavila s radom nakon napada, a zrakoplovi su je nastavili koristiti, dodao je.

Fotografije koje su rano u nedjelju objavile izraelske zračne snage pokazuju kako se borbeni zrakoplovi F-35 i F-15 vraćaju u svoje baze u Izraelu nakon onoga što je nazvano uspješnim "presretanjem" i "misijom zračne odbrane".

Dio oružja ispaljenog na Izrael ispaljeno je iz Iraka i Jemena, dodao je glasnogovornik.