Politika

Kalabuhov traži da niko ne prijeti RS: Pronaći ćemo način da Dodik lično uruči orden Putinu u Moskvi

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik prije dva dana je odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske za "patriotizam i ljubav prema RS". Svakako, ovo je izazvalo lavinu reakcija, čak i međunaordnih institucija. Međutim, Igor Kalabuhov, ruski ambasador u tome naravno ne vidi problem.

Naime, on je u razgovoru za RTRS se zahvalio za odluku Dodika da odlikuje Putina. Kazao je da ovo je samo potvrda strateškog karaktera njihovih "bratskih odnosa".

"Smatramo da je to jedna potvrda strateškog karaktera naših odnosa, naših bratskih odnosa u svim domenima, i u ekonomiji i u duhovnoj sferi. Mislim da imamo vrlo dobre perspektive", rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je naglasio da će biti pronađen način da Dodik lično uruči Orden Putinu u Moskvi.

"To će biti još jedan dokaz naših dobrih odnosa", istakao je Kalabuhov.

Na ovu odluku Dodika odmoh je reagirala Evropska komisija, OHR i Ambasada SAD. No, Kalabuhov smatra da je njihova reakacija sasvim neutemeljena.

"Reakcija ide u pravcu demonizacije Rusije, demonizacije Putina. I to u takvoj sferi koja je suvereno naše pravo šta mi radimo. Svi ovi pokušaji eliminacije Rusije iz političkog i kulturnog života su neostvarivi. Mislim da bi bilo bolje da razmišljaju o svojoj neodgovornoj politici, a ne da komentarišu ovu odluku rukovodstva Srpske", naglasio je Kalabuhov.

Kalabuhov je poručio da je "Rusija zahvalna rukovodstvu Republike Srpske na principijelnom stavu koji dijele Ruska Federacija i Kina, a to je da Cristian Schmidt nema legitimitet kao visoki predstavnik".

"Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma zahtijeva da se taj sporazum poštuje. Da sve ono što je propisano bude i realizovano. Da se ne prijeti nikome, uključujući i RS", naveo je Kalabuhov.

On smatra da "zato zapadnim zemljama to ne odgovara jer su upravo one te koje negativno i nepravilno interpretiraju Dejtonski sporazum".