najnagrađivanija predstava

Kamerni teatar 55 obilježava 20 godina od premijere predstave ‘Helverova noć’

Kamerni teatar 55 obilježit će 25. februara 20 godina od premijere predstave "Helverova noć" reditelja Dine Mustafića njenom ponovnom izvedbom na sceni te teatarske kuće.

Iz tog teatra navode da je riječ o njihovoj najnagrađivanijoj predstavi. Pored toga što je predstava koja je obišla svijet, drama najpopularnijeg poljskog savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista (alijas Jaroslava Svijeršća) napisana 1999. godine, komad je koji se bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka - dijete, štićenik - tutor, brat - sestra, muškarac - žena, dželat- žrtva.

Ako se jedna predstava s tla bivše Jugoslavije može nazvati teatarskim fenomenom u 21. vijeku, onda je to "Helverova noć", navode u Kamernom. Život je "udahnula" u Sarajevu, u Kamernom teatru 55 prije dvadeset godina, a od tada je živjela na scenama Balkana, Azije, Afrike, Amerike… I gdje god je izvođena, dočekana je s hvalospjevima, ali i nagradama.

"Jedna predstava ne može promijeniti svijet. Međutim, može sigurno promijeniti pojedinca koji je gleda. Makar to bio jedan gledalac, koji će ostati zapitan poslije odgledane predstave, i koji će imati unutrašnje snage za preispitivanje unutarnjih stavova. Možda će predstava naprosto probuditi nekog da izađe i glasno protestuje, da se pobuni u javnom prostoru, prepozna i identifikuje one koji donose zlo i suprostavi im se. U svakom smislu uvijek je dobro govoriti, ukazivati prstom i hrabro se suprostavljati nego pokunjeno ćutati i čekati da dođe red na vas. Jer, onda je prekasno", kazao je Dino Mustafić.

"Ovim putem pozivamo našu vjernu publiku da s nama zajedno proslavi dvadeset godina igranja predstave 'Helverova noć'",navodi se u saopćenju Kamernog teatra 55.