vrijedna podrška

Kanton Sarajevo finansijski podržao programe FK Sarajevo i SFK 2000: Promocija sportskih vrijednosti među mladima

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo (KS) Adna Mesihović te ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić, u okviru zajedničkog programa podrške mladima, finansijski su podržali programe FK Sarajevo i SFK 2000.

Kako je istakla ministrica Mesihović, ovaj program za cilj ima usavršavanje i promociju sportskih vrijednosti među mladima.

"Ponosna sam što kao ministrica imam priliku da investiram u promociju sporta u Kantonu Sarajevo i da stimuliramo mlade sportiste kroz planirane projekte za koje smo potpisali Sporazum o saradnji sa SFK 2000 i FK Sarajevo", kazala je Mesihović.

Ministrica ne krije oduševljenje planiranim projektom, s obzirom na to da je on prepoznat kao jedna od mjera Strategije za mlade.

"Sretna sam zato što je ovaj projekt, kao i nekoliko narednih, vezan za Strategiju za mlade koja je trenutno jedan od strateških dokumenata našeg ministarstva. Kroz Akcioni plan ove strategije planirani su projekati koji će se realizirati kako bi se mladima približio sport, fizička aktivnost, dala ideja za korištenje slobodnog vremena i kako bi Kanton Sarajevo sa svojim partnerima radio na razvijanju uspješnih mladih sportista", zaključila je Mesihović.

Kalamujić je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je ovim sporazumom podržan i najtrofejniji klub fudbala za djevojčice, tj. žene, SFK 2000 Sarajevo, koji pomaže u borbi protiv rodnih stereotipa i promoviše ravnopravnost spolova.

"Drago mi je da smo u prilici da realizujemo projekte podrške mladima u sportu. To je posebno zadovoljstvo kada uključimo i sport za djevojčice, odnosno žene, koje baveći se fudbalom razvijaju fizičku kondiciju, samopouzdanje, timski duh i liderske vještine. Siguran sam da će planirani projekti doprinijeti popularizaciji ovog sporta", zaključio je Kalamujić.

U ime FK Sarajevo svoj potpis je stavio generalni direktor Matthias Leterme, a u ime SFK 2000 Sarajevo Sporazum je potpisala predsjednica Samira Hurem.

Iz FK Sarajevo su poručili da je ovo partnerstvo nepokolebljiva podrška na putu ka uspjehu mladim sportistima.

"Sa zadovoljstvom možemo najaviti našu saradnju, koja označava značajan korak naprijed u našoj viziji. Ovo partnerstvo temelji se na zajedničkim vrijednostima i nepokolebljiva je podrška na putu ka uspjehu mladim sportistima. Zajedno krećemo u nove projekte koji će stvoriti velike prilike i osnažiti sljedeću generaciju sportista i mladih općenito iz Kantona Sarajevo. Radujemo se stvaranju prekretnica i njegovanju svjetlije budućnosti za sve. Hvala vam na podršci i vjeri u našu zajedničku viziju", istakli su iz FK Sarajevo.

Samira Hurem ističe da je čast promovisati sve veće učešće žena u sportu te istaknuti njihovu bitnu ulogu u samom društvu.

"Zdrav život, ispravne fizičke aktivnosti i sportsko okruženje imaju važnu ulogu u razvoju mladih. Radujemo se što ćemo kroz zajedničke aktivnosti s Vladom Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima imati priliku da istaknemo važnost sporta u društvu i u odgojno-obrazovnom procesu mladih općenito. Posebno nam je zadovoljstvo promovisati sve veće učešće žena u sportu, te istaknuti njihovu bitnu ulogu u samom društvu. Zahvaljujemo se na ovoj izvarednoj prilici i vjerujemo da će zajednički trud i energija donijeti željene rezultate", istakla je Hurem u ime SFK 2000 Sarajevo.

Ministri su se zahvalili na prijemu te je sastanak završen tako što su se prisutni složili da podrška mladima ostaje njihov prioritet, objavila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.