Oštra reakcija

Kantonalni odbor NiP-a odgovorio DF-u i SDA-u: Svaki tragičan događaj koristite za prikupljanje jeftinih političkih poena

Povodom saopštenja "sarajevskih političkih blizanaca DF-a i SDA-a" u kojima po ko zna koji put koriste i najtragičnije događaje poput jučerašnjeg ubistva da bi zatražili ostavku ministra MUP-a KS Admira Katice i kratkoročno prikupili koji jefitni politički poen, Kantonalna organizacija NiP-a Sarajevo odgovara DF-u i SDA-u činjenicama i pitanjima, navode iz NIP-a, a njihovo saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Za šta konkretno krivite ministra MUP-a KS Admira Katicu i tražite njegovu ostavku? Zato što je policija stavila pod kontrolu lice koje je upotrijebilo vatreno oružje, izvršila uviđaj i predala ga u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevu u roku od nekoliko sati?

Ili zbog toga što je Policija KS osobu na koju je pucano do sada hapsila, privodila i predavala tužilaštvu nekoliko puta?
Ili zato što se desilo krivično djelo u kojem je učestvovalo lice koje je umjesto u zatvoru, bilo na ulici? Dobro znate da ni ministar ni policija ne donose presude niti šalju u zatvor, već to rade sudovi. Dobro znate da ni ministar ni policija ne mogu osloboditi presuđene iz zatvora.

Vama, članovima političkih stranaka, zastupnicima u Skupštini KS, delegatima u domovima naroda, zastupnicima u predstavničkim domovima, direktorima - nije neophodno objašnjavati šta su čije nadležnosti, jer vi to dobro znate. Međutim, iako znate, opet računate da ćete možda zavesti neke manje informisane ljude i dobiti njihovu naklonost spinovima i insinuacijama.

Također znate, jer ste o tome slušali i diskutovali na Tematskoj sjednici o sigurnosti u KS, da Policija Kantona Sarajevo nema neriješenih krivičnih djela ubistava, da je smanjen ukupni broj krivičnih djela na području Kantona Sarajevo, da sve slučajeve koji su posljednjih mjeseci u fokusu javnosti policija je također rasvijetlila, uhapsila počinioce i predala tužilaštvima. I umjesto da, ukoliko želite biti imalo konstruktivni, targetirate istinski odgovorne adrese u pravosudnom lancu i izvršite pozitivan pritisak s ciljem rješavanja stvarnih problema, vi pribjegavate dezavuisanju javnosti praveći nesagledivu štetu. Po ko zna koji put pokazujete da u vašem fokusu nije interes građana već kratkoročni interesi vaših stranaka.

Vaša zaslijepljenost osudama svega što radi Vlada Kantona Sarajevo, uključujući i MUP KS, postaje zabrinjavajuća. Nabavka helikoptera posebno Vam je zasmetala, pored svih benefita za sigurnost života i imovine koje će građani ove zemlje imati.
Dovodite u pitanje i kapacitiranje MUP-a ljudskim resursima i opremom!? S obzirom da vam nije strano da glumite amneziju, "zaboravili ste" prijem 200 mladih policijskih službenika u nikad transparentnijoj proceduri, kao i skori prijem 280 novih. Vjerovatno ćete, kao i do sada, prešutjeti njihovu smotru, kao i body kamere na njihovim uniformama, nova policijska oklopna vozila, kao što ste prešutjeli svaki do sada učinjen dobar korak Vlade i MUP-a KS, od novih tramvaja, helikoptera, porodiljskih naknada, besplatnih udžbenika, subvencioniranih vrtića itd.

Za početak bi bilo dobro da se osvrnete na rad kantonalnih policija tamo gdje vi još uvijek upravljate procesima. Pređite s jeftinih riječi na posao i djelima pokažite ono što pričate. Mi ćemo, za razliku od vas, pozdraviti svaki dobar korak koji naprave vaši kadrovi.