nemaju dilemu

Kao da naručujete dostavu hrane. U ovoj evropskoj državi građani će na izborima glasati mobitelom

nova pravila mobitel

Građani Estonije ubuduće će moći glasati na izborima putem mobitela nakon što je parlament u Tallinnu odobrio zakon koji je predložila vlade te baltičke zemlje, članice Evropsek unije i NATO-a.

Prema prijedlogu zakona, elektronsko glasanje neće biti moguće samo na računarima, već i putem posebnih aplikacija za uobičajene operativne sisteme na mobilnim uređajima.

Tehničke uvjete utvrđuje izborna komisija prije svakih izbora.

Promjena zakona trebala bi stupiti na snagu u oktobru tako da se opcija glasanja putem mobitela još neće moći koristiti na izborima za Evropski parlament u junu, prenose agencije.

Prema riječima estonskog ministra privrede i IT-a Tiita Riisala, novi zakon ima za cilj uzeti u obzir promjenu u ponašanju građana.

"Značajan dio svakodnevnih digitalnih aktivnosti ljudi prešao je s računara na pametne uređaje, a e-Estonija mora biti dostupna svima na ovim novim i raširenim platformama", rekao je ministar.

Godine 2005. Estonija je bila prva zemlja u Evropi koja je omogućila online glasanje na političkim izborima.

Na međunarodnom nivou postupak je na mnogim mjestima kontroverzan zbog sumnje u njegovu pouzdanost.

U baltičkoj državi, koja sebe voli nazivati e-Estonija, taj je postupak prevagnuo. Više od polovine svih glasova dano je digitalno na parlamentarnim izborima u martu 2023.

Građani Estonije također mogu učiniti gotovo sve online u svakodnevnom životu. Estonija se smatra pionirom digitalizacije i elektronske uprave u Evropi.