Sport

Kao u doba SSSR-a ruski sportisti dobili pisane upute uoči Tokija: ‘Ako vas neko pita za Black Lives Matter…‘

U petak 23. jula počet će 32. ljetne Olimpijske igre u Tokiju, a sportisti se pripremaju za takmičenja u uvjetima pandemije, no uz treninge neki od njih prolaze dodatnu "obuku" prije nastupa.

Tako je Ruski olimpijski odbor svojim sportistima pripremio i posebnu brošuru, kao u stara dobra olovna vremena, s preciznim instrukcijama kako se ponašati i odgovarati na moguća "provokativna politička pitanja".

Moskovskom listu Vedomosti iz ruskog Olimpijskog odbora potvrdili su da ona postoji, ali su dodali da se o sadržaju brošure nisu konsultirali s državnim političkim institucijama niti su tražili savjet od ministarstva vanjskih poslova.

U brošuri, koju je Vedomostima ustupio jedan ruski olimpijac, stoji kako sportisti moraju biti budni i koncentrirani jer "u Tokiju vas novinari mogu zaskočiti s nedobronamjernim i provokativnim političkim pitanjima" te "na to morate biti spremni".

Autori tih uputa upozoravaju kako "svaki neporezan odgovor može imati negativne konotacije po sportaša, jer nespretni odgovor specijalno obučeni ljudi mogu zloupotrijebiti, iskoristiti, proširiti i rastrančirati". Zato se ruskim sportistima preporučuje da bi najsvrsishodnije bilo da delikatna i zlobna pitanja sumnjivih novinara otklone jednostavnim odgovorom: "No comment", no ako se već uvuku u razgovor, autori brošure nude gotove odgovore na neka pitanja.

Pa naprimjer, ako ih ko upita o pokretu Black Lives Matter, od ruskih će sportista, budu li se pridržavali uputa, dobiti sljedeći odgovor: "To je lična stvar svakog pojedinca, a Olimpijske igre ne smiju biti poligon za bilo kakve političke akcije ili geste".

Ako ih što pitaju u vezi sa situacijom u Ukrajini, odnosno o Krimu i Donbasu, gdje se vodi rat, ruski bi sportaši trebali kratko reći da "politici nije mjesto na sportskim borilištima". Posebno je istaknuto da paze kakve će poruke pisati na svojim profilima na društvenim mrežama, koje fotografije će postavljati, a posebno koje će poruke "lajkati".

Sastavljači naputaka ništa nisu prepustili slučaju, pa imaju spreman odgovor primjerice i na pitanje jesu li se ruski sportaši susretali ili doživjeli seksualno ili bilo kakvo drugo uznemiravanje ili zlostavljanje od svojih trenera ili sportskih rukovodilaca: "Ja se s tim u karijeri nisam susretao/-la, ali znam da sportaši u drugim zemljama s tim imaju problema". Također, pokuša li ih tko uvući u razgovor o dopingu, trebaju reći da oni s time nemaju problema te da ne mogu komentirati te slučajeve.

Podsjetimo da je zbog dopinškog skandala bilo čak upitno sudjelovanje Rusije na Olimpijskim igrama, što bi bila nemjerljiva šteta za svjetski sport, veliki je broj ruskih sportaša diskvalificiran zbog uzimanja nedopuštenih stimulativnih sredstava, ali će na kraju mnogi ruski sportaši, njih 335 - 150 muškaraca i 185 žena - srećom pak nastupati na Igrama, ali ne pod svojom nacionalnom bijelo-plavo-crvenom zastavom, nego pod stijegom Olimpijskog odbora Rusije, a, umjesto državne himne, osvoji li tko od njih zlatnu medalju, u čast pobjednika izvodit će se Prvi koncert Pjotra Iljiča Čajkovskog