Svijet

Kap koja je prelila čašu čak i u Rusiji: ‘Crni mešetar je na slobodi, zaključajte svoju djecu!‘

Osuđeni ruski zločinac nazvan “Crni trgovac nekretninama”, pušten je na slobodu nakon šest mjeseci provedenih u borbama u Ukrajini, kako je šef zloglasne plaćeničke privatne ruske vojske Wagner Jevgenij Prigožin i obećavao zatvorenicima tokom njihove regrutacije po zatvorima i kažnjeničkim kolonijama širom Rusije. Ovo je kap koja je prelila čašu čak i u Rusiji.

Kap koja je prelila čašu

Aleksandar Tjutin, 66-godišnji trgovac nekretninama osuđen je na 23 godine zatvora nakon što je unajmio plaćenog ubicu da pogubi četveročlanu porodicu, uključujući dvoje djece. Ovaj agent za nekretnine iz Sankt Peterburga navodno se pridružio postrojbama plaćeničke skupine u Ukrajini još u junu prošle godine, prenosi britanski The Sun.

Jedan je od mnogih ruskih kriminalaca koji su se odlučili na očajnički potez koji omogućuje najtežim zločincima, poput ubica, silovatelja i drugih seksualnih. Kao i drugih prijestupnika, da se bore u Ukrajini 180 dana. Zatim, ako prežive budu pomilovani i oslobođeni. Nakon što je završio svoje šestomjesečno učestvovanje u ratu ruskog vođe Vladimira Putina u Ukrajini, Tjutinu je dozvoljeno da se slobodno kreće kao i svaki drugi slobodan čovjek slobodno. Te je odletio u Tursku kako bi bio sa svojom suprugom.

Organiziranje i naručivanje svirepih ubistava

Tjutin je, kao i brojni drugi zatvorenici koji su preživjeli pola godine na ukrajinskom bojištu, predložen da bude odlikovan medaljom za ‘hrabrost‘ za vrijeme koje je proveo s brutalnom grupom Wagner na ratištu.

Ovaj je zločinac zatvoren 2021. godine zbog organiziranja naručenog ubistva svog poslovnog partnera Dmitrija Zejnalova, njegove supruge i njihovog 10-godišnjeg sina. Te 14-godišnje kćeri 2005. u Lenjingradskoj oblasti.

Platio je samo 9200 eura kako bi unajmio ubicu koji je izveo svirepi čin. Ubica je Zejnalovljevu kćer zatukao sjekirom u seoskoj porodičnoj kući. Trudnu je suprugu Tjutinovog poslovnog partnera ubio iz strojnice. Za likvidaciju njihova sina koristio je sjekiru i pištolj. Nakon toga ubio i samog poslovnog partnera Aleksandra Tjutina.

Sam Tjutin je poslije, navodno, urinirao po njihovim grobovima nakon sprovoda. Uhapšen je tek godinama kasnije, nakon što je otkriveno da organizira naručeno ubojstvo nećakinje svoje pokojne supruge zbog spora oko nasljedstva njegove preminule supruge od 105.000 eura. Ispostavilo se da je ‘ubica‘ kojeg je angažirao za nešto manje od 8200 eura zapravo bio policajac na tajnom zadatku. Te je Tjutin pritvoren 2018. godine.

Prošle godine on je pušten iz zatvora u Kareliji i poslan u trening kamp grupe Wagner. Primljen je unatoč tome što je u dobi za penziju.

Puštanje Tjutina na slobodu izazvalo je kritike u ruskoj javnosti, a šef grupe Wagner, milijarder poznat pod nadimkom “Putinov kuhar”, odgovorio je na žestoke kritike. Njega je novinar upitao smatra li da je “opravdano” što je Tjutin sada slobodan čovjek “s obzirom na težinu njegovih zločina”.

Pozivi upozorenja na oslobođene Wagnerovce

“Dopustite da vam objasnim filozofiju učestvovanja zatvorenika u ratu”, rekao je Prigožin. “Zatočenik je ubio četveročlanu porodicu. Vi ne poznajete i niste vidjeli tu porodicu. Ali ste ljuti zbog toga… Taj zatvorenik je otišao u rat, pa je ubijen. Ili (kao u ovom slučaju), čudom je preživio… On je ubica, a u ratu on vrijedi tri-četiri. Pa i više dječaka kojima se još vidi mlijeko oko ustiju… Među tim dječacima je tvoj sin, tvoj otac i tvoj suprug. Pa dobro odvagnite. Biste li radije da ubojica ide u rat ili članovi vaše porodice?”, upitao je Prigožin.

Prema ‘Putinovom kuharu‘, Tjutin je “izvršio zadatak juriša na utvrđeni položaj ukrajinskih oružanih snaga”. “Zahvaljujući njegovom odlučnom i vještom djelovanju. Jurišni tim uspio je uz minimalne gubitke zauzeti neprijateljsko uporište i izvršiti zadatak”, rekao je.

Ove informacije pojavile su se nakon izvještaja da stanovnici Moskve primaju pozive od navodnih policajaca koji im poručuju da drže svoju djecu u domovima kako bi ih zaštitili od kriminalaca koje je grupa Wagner oslobodila nakon što su ‘odradili‘ šest mjeseci u Ukrajini. Kako navodi medijski kanal Baza, a prenosi The Sun, pozivatelji su upozoravali da bi se osuđenici koji se vraćaju iz rata mogli vratiti svojim starim, nasilnim navikama.

Roditelji su pritom navodno zamoljeni da prošire informacije o “opasnosti” od zatvorenika koje je oslobodila grupa Wagner.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare