došao na pravo mjesto

Kapidžić: Spomenik Tvrtku izaziva bijes i gorčinu svih koji bi da su stariji od države

"Borba za Tvrtka je počela imenovanjem žirija za odabir najboljeg konkursnog rješenja od strane gradonačelnice u kojem sam bio presjedavajući"

Kralj Bosne Tvrtko I Kotromanić je konačno došao na mjesto koje mu pripada.

Moja privatna angažovanost u aktivnostima za odabir, pozicioniranje i postavljanje spomenika kralju Bosne je rezultirala u ranim jutarnjim satima na dan potpisa povelje Kulina bana, poručio je Faruk Kapidžić, SDA-ova zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Borba za Tvrtka

"Borba za Tvrtka je počela imenovanjem žirija za odabir najboljeg konkursnog rješenja od strane gradonačelnice u kojem sam bio presjedavajući, nastavljena sprečavanjem postavljanja spomenika u novi dio grada jer ovog kralja nikada nisu potjerale ni mnogo veće sile, a završena iznalaženjem rješenja oko davanja odobrenja za postavljanje spomenika na javnoj površini od strane opštinskog načelnika opštine Centar.

Rezultat dvogodišnjeg rada svih uključenih u realizaciju spomenika se vidi i ostavlja ushićenje na svakoga ko voli hiljadugodišnju državu Bosnu. Isto tako izaziva bijes i gorčinu na svakoga ko na silu hoće da je stariji od iste.

I baš ti kojima kralj Tvrtko smeta jer kralj Tvrtko nije S komponenta, kroz djelovanje člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz manjeg BH entiteta, nisu dozvoljavali da spomenik nikne na mjestu na kojem je niknuo.

Stanivukovićev san

Iz razloga odlučivanja konsenzusom spomenik kralja Tvrtka je postavljen istom procedurom kao i spomenik bosanskog kralja košarke Mirze Delibašića na Skenderiji, a i kao ustakljivanje pojedinih bašti ugostiteljskih objekata – odlukom opštinskog načelnika o zauzimanju javne površine.

Kako god podignuta ruka kralja Tvrtka ispred glavnog ulaza u Predsjedništvo države pozdravlja svakog dobronamjernog koji dolazi u Bosnu, ali i zaustavlja svakog zlonamjernog koji bi da porobi istu.

Na žalost živimo vrijeme kada zlonamjerni nisu samo oni koji dolaze izvan Bosne nego i oni koji u njoj i od nje žive.

U svakom slučaju posebna zahvala ide velikom Stjepi Gavriću autoru genijalnog spomenika i gradonačelnici Benjamini Karić inicijatoru i organizatoru bez kojih bi ovaj projekat ostao samo moj san...

Baš kao što je jadnom Stanivukoviću ostao samo bolesni san da je kralj Tvrtko srpski...", poručio je Kapidžić.