KATASTROFALNE POPLAVE

Katastrofalne poplave u Dominikanskoj Republici, srušio se tunel na autoputu

Među poginulima je troje djece, a devetero Dominikanaca poginulo je nakon što je jaka kiša izazvala urušavanje zida tunela na autocesti u glavnom gradu Santo Domingu
FOTO: X/ Le Monde

Najmanje 21 osoba poginula je u Dominikanskoj Republici nakon obilne kiše tokom vikenda, a hiljade njih je napustilo svoje domove, kazali su dominikanski dužnosnici koje prenosi BBC.

Među poginulima je troje djece, a devetero Dominikanaca poginulo je nakon što je jaka kiša izazvala urušavanje zida tunela na autocesti u glavnom gradu Santo Domingu.

Operativni centar za hitne slučajeve (COE) saopćio je kako je kiša uzrokovala poplavljene kuće, nestanke struje te oštetila mostove i ceste.

Dominikanski predsjednik Luis Abinader nazvao je to "najvećom kišnom pojavom u historiji zemlje'', dodajući da je nastava u školama obustavljena do srijede kako bi se zagarantovala sigurnost učenika i nastavnika.

Očekuje se da će se kiša, koja je posljedica tropske ciklone, nastaviti u dijelovima zemlje u ponedjeljak, saopćilo je američko veleposlanstvo.

Većina od 32 pokrajine u zemlji i dalje je pod crvenim i žutim vremenskim uzbunama, dodaje se.

Među poginulima je i četvero američkih državljana te troje iz susjednog Haitija, izvijestila je novinska agencija AFP.