princeze od Walesa

Kate Middleton bila primorana objaviti da boluje od raka: Curili podaci iz Kensingtonske palače

Kensingtonska palača žurno je objavila videoporuku princeze od Walesa Kate Middleton nakon što je dijagnoza procurila u medije, piše Daily Mail.

Kate Middleton potvrdila je da joj je dijagnosticiran rak i da je podvrgnuta preventivnoj kemoterapiji 22. marta. Međutim, anonimni izvor blizak palači otkrio je da vrijeme objave videa nije imalo nikakve veze s nagađanjima koja bi se potencijalno dogodila zbog njenog izostanka s uskrsne mise, već sa činjenicom da je neko saznao za njezino zdravstveno stanje.

Ta osoba je kontaktirala Kensingtonsku palaču vezano uz Kateinu dijagnozu ne ostavljajući drugu opciju za palaču osim da požuri s pričom.

Zasad nije jasno je li curenje informacija vezano uz kliniku u kojoj se Kate liječila i u kojoj je nekoliko osoba sankcionirano. Istraga u klinici je tad pokrenuta zbog tvrdnji da je narušena tajnost podataka dok je Kate bila pacijentica u bolnici.

"Svako u klinici vrlo je svjestan naših ličnih, profesionalnih, etičkih i zakonskih dužnosti u pogledu povjerljivosti pacijenata. Iznimno smo ponosni na izvanrednu brigu i diskreciju koju nastojimo pružiti svim našim pacijentima koji nam svakodnevno poklanjaju svoje povjerenje. U slučaju svakog kršenja sistema, poduzet će se svi odgovarajući istražni, regulatorni i disciplinski koraci. U našoj bolnici nema mjesta za one koji namjerno iznevjere povjerenje naših pacijenata ili kolega", rekao je ranije direktor Al Russell.

Princeza je u dvominutnom videu ispričala da je u januaru bila na operaciji abdomena te da je naknadnim pretragama utvrđeno da ima rak iako se ranije smatralo da je stanje povoljnije. Kate je u videu rekla da je u ranoj fazi kemoterapije i ispričala da je dijagnoza bila velik šok za nju i cijelu porodicu.

Video je snimio i prvi emitovao BBC.