svijet zanijemio

Kate Middleton jučer je objavila da ima rak. Smrt princeze od Walesa prije 26 godina šokirala je planetu

Princeza od Walesa i cijela njena porodica proživljavaju najgore dane života. Kate Middleton je jučer objavila da je na kemoterapiji zbog karcinoma koji joj je dijagnosticiran nakon operacije abdomena, a u emotivnoj poruci koja je rastužila čitav svijet najviše se fokusirala na svoju djecu. Svo troje djece princeze od Walesa je mlađe od 11 godina. Princ George ima 10, princeza Charlotte 9, dok princ Louis ima tek pet godina.

Saznao da mu i supruga i otac imaju dijagnoze raka

Njihov otac, princ William, od početka godine je saznao da mu i supruga i otac imaju dijagnoze raka. William je svoju majku izgubio kad je imao 15 godina. Princeza Diana stradala je u katastrofalnoj saobraćajnoj nesreći u Parizu, 31. augusta 1997. godine, a njena smrt potresla je čitav svijet.

Diana, princeza od Walesa, te je večeri sa svojim partnerom Dodijem Al Fayedom iz hotela Ritz u Parizu automobilom krenula u njegov stan na Champs-Élyséesu. Par su cijelo vrijeme progonili paparazzi, željni fotografija princeze, koja je u to vrijeme bila najfotografiranija žena na planetu.

Par je s vozačem i jednim članom osiguranja u Mercedesu krenuo centrom Pariza do Dodijevog stana, a čim su ušli u tunel Pont de l'Alma, vozač je izgubio nadzor nad automobilom i zabio se u stup. Dodi Al Fayed je na mjestu poginuo, a princezi Diani su se nekoliko sati borili za život.

Diana je umrla u 4 sata ujutro, a vijest o njezinoj smrti za sat vremena je obišla čitavu planetu.

Velika Britanija je bila u stanju nezapamćenog šoka

Princ Harry u svojim je memoarima Spare naveo da su on i William u to vrijeme bili u ljetnoj kraljevskoj rezidenciji Balmoral. Vijest o smrti majke saopćio im je njihov otac Charles. Velika Britanija je bila u stanju nezapamćenog šoka, a javnost je pritiskala kraljicu Elizabetu da se oglasi o Diani, koja se službeno razvela od princa samo godinu dana ranije.

Kraljica Elizabeta je odlučila da će Diana imati kraljevski pogreb te je princeza sahranjena sedam dana poslije smrti. Sprovod su gledale dvije milijarde ljudi. Diana je pokopana na otoku u jezeru na imanju Althorp gdje je i odrasla. Njen grob je i dan danas nedostupan javnosti i niko ga nikad, osim najbliže porodice, nije vidio.