derbi na grbavici

Katica i Hajdarević sa predstavnicima Sarajeva i Želje: Nulti stepen tolerancije na huliganstvo

Povodom predstojećeg derbija između fudbalskih klubova Sarajevo i Željezničar, koji je najavljen u nedjelju, 14.aprila u 20 sati na stadionu Grbavica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević održali su  sastanak sa predstavnicima ovih klubova.

Katica je poručio da će MUP Kantona Sarajevo Uprava policije poduzeti sve neophodne mjere za održavanje derbija.

Od predstavnika klubova zatražio je maksimalnu saradnju i kooperativnost.

"Smatram da je važno da održimo ovakav sastanak i podijelimo odgovornost, te da poduzmemo sve mjere da derbi protekne u najboljem redu.

Mi želimo da se derbi održi, ali morate znati da nam je sigurnost građana na prvom mjestu i zato od vas i navijača očekujemo maksimalno korektno i civilizirano ponašanje," poručio je ministar Katica.

Komesar Fatmir Hajdarević najavio je da će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Uprave policije vršiti pretres lica na svim ulazima, te da policija neće dozvoliti bilo kakav oblik nasilja i huliganstva.

Istakao je da policija, klubovi i navijači moraju zajedno djelovati kako bi ovaj i svaki naredni derbi protekao u najboljem redu, te da ne smije doći do upotrebe pirotehničkih sredstava, huliganstva i uništavanja imovine.

Kako je rečeno tokom sastanka, policija će osigurati održavanje derbija, ali će i istrajati u zaštiti grada i građana.

Predstavnici oba kluba poručili su da je održavanje derbija uz prisustvo navijača zajednički interes, te da će održati sastanke sa predstavnicima navijačkih skupina, prenijeti im upute sa današnjeg sastanka i upoznati ih sa mjerama koje će MUP Kantona Sarajevo Uprava policije poduzeti. Istakli su maksimalnu spremnost na saradnju navodeći da će od navijača tražiti da se pridržavaju uputa i pokažu odgovorno ponašanje.

U ime FK Sarajevo sastanku je prisustvovao Zlatan Čakal, oficir za bezbjednost kluba, a u ime FK Željezničar direktorica Amira Bajrović–Uzunović i komesar za bezbjednost Dino Pekić.