o aktivnostima policije

Katica: Policija provela skoro 200 racija, oduzeli smo 124 auta…

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govoreći o preventivnim mjerama koje poduzima Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo na smanjenju kriminaliteta, te općenito podizanju osjećaja sigurnosti građana, kazao je da se u prosjeku u Sarajevu izvrši svakog dana po jedna racija.

"Racija je tipična preventivno-represivna aktivnost policije. Za prvih pet mjeseci ove godine policijski službenici kontrolisali su skoro 200 objekata. Znači, u prosjeku se svakog dana u Sarajevu izvrši po jedna racija. To je naš način neposredne borbe i prevencije kriminaliteta", izjavio je ministar Katica. Dodao je da je u tim racijama zatečeno i kontrolirano skoro 4.000 lica i više od 200 motornih vozila.

Ministar Katica je dodao da je među najvećim prioritetima policije i borba protiv saobraćajne delinkvencije, podsjećajući na brojne mjere koje su poduzete s ciljem povećanja sigurnosti građana u saobraćaju, uključujući i oduzimanje vozila.

"U Sarajevu imamo saobraćajne delinkvente koji koriste automobil kao oružje kojim izvršavaju najteža krivična djela, ubistva. Zato smo nemilosrdni u obračunu s takvima. Od početka godine oduzeli smo 124 vozila od saobraćajnih delinkvenata. Policijski službenici kontrolirali su oko 89.000 vozila i vozača za 5 mjeseci, što je oko 2.500 više nego u istom periodu prošle godine. Ovim mjerama policija sprječava krivična djela i spašava živote i građani treba da znaju za to," izjavio je ministar Katica.

Na području Kantona Sarajevo od januara do maja 2024. godine održano je 1.267 javnih skupova, a policijski službenici proveli su planske aktivnosti u cilju njihovog bezbjednog održavanja. „Svi javni skupovi koje je osiguravala policija Kantona Sarajevo protekli su bez ijednog incidenta," kazao je ministar Katica.