od 20. do 28. maja

Katolici pripadnici MO i OS BiH dvadeset treći put hodočaste u Lourdes

Pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine katoličke vjeroispovijesti, predvođeni vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, od 20. do 28. maja hodočaste na 64. Međunarodnom vojnom hodačašću u francuskom mjestu Lourdes, na kojem sudjeluju vojnici i policajci iz četrdesetak zemalja svijeta.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH predvode zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije, Tomo Kolenda, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, predstojnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić te Ivona Ljubas, a sastavljenim strojem OS BiH komanduje brigadir Goran Dujmović.

Međunarodno vojno hodočašće, 64. po redu, obuhvata bogat duhovni program, simbolizirajući susret zaraćenih strana u Drugom svjetskom ratu, u ovom francuskom gradiću, gdje se, prema predanju, 1858. godine djevojčici Bernardici Soubirous ukazala Djevica Marija.

Pripadnici MO i OS BiH hodočašće su započeli misnim slavljem 20. maja 2024. godine u župi Sv. Ante Padovanskog Gornja Močila-Sijekovac u BiH. Dan kasnije sastali su se sa hodočasnicima iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske u Avignonu, gdje je misu predvodio mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju 24 svećenika, uglavnom vojnih kapelana, među kojima je bio i generalni vikar Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj mons. Marko Medo i kancelar Vojnog ordinarijata u BiH don Josip Tadić.

Euharistijska slavlja i drugi obredi katoličkih pripadnika OS BiH i OS RH, koji se prakticiraju prema programu hodočašća na hrvatskom jeziku, predvode vojni biskup mons. Tomo Vukšić i vojni biskup Republike Hrvatske mons. Jure Bogdan, u koncelebraciji sa drugim svećenicima i vojnim kapelanima.

Nakon zajedničke svete mise na hrvatskom jeziku, pred Špiljom ukazanja u Lourdesu, uslijedila je vojna procesija i Križni put, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.