više od 100 optužbi

Kazna Evertonu samo uvertira: Premier liga bi mogla izbaciti Chelsea i Manchester City!

Everton će se žaliti na odluku Premier lige da jednom od najuglednijih engleskih klubova odreže kaznu od čak deset bodova minusa.

Oduzimanje ovako velikog broja bodova je gurnulo ekipu iz Liverpoola na samo dno tabele. Everton je sankcioniran zbog kršenja finansijskih pravila profitabilnosti i održivosti.

Najavili žalbu

Iz kluba su kaznu nazvali "potpuno nerazmjernom i nepravednom". Posljednji klub koji je kažnjen s deset bodova minusa bio je Portsmouth koji je 2010. godine upao u dugove.

Everton je mogao biti novčano kažnjen ili sankcioniran embargom na transfere. Umjesto toga, Premier liga ih je "udarila" po bodovima.

Everton sada ima samo četiri boda iz 12 utakmica, koliko i posljednjeplasirani Burnley od koga imaju samo bolju gol-razliku.

No, to bi mogla biti samo uvertira za još žešće sankcije prema dva još veća kluba - Manchester Cityju i Chelseaju.

Rezultati istrage

Aktuelni prvak Engleske i Evrope, City, prošle sezone je pogođen s više od 100 optužbi za kršenje finansijskog fair-playa. Vjeruje se da će rezultati istrage biti takvi da će sankcije biti neizbježne.

A novi, američki vlasnici Chelseaja nedavno su otišli u sjedište Premier lige kako bi priznali da imaju finansijske informacije vezane uz neke transakcije kluba iz Londona dok je on bio u vlasništvu ruskog tajkuna Romana Abramoviča, između 2012. i 2019. godine.

Stefan Borson, advokat koji je u prošlosti savjetovao Manchester City, rekao je da ako City i Chelsea budu proglašeni krivim, oba kluba bi mogla biti izbačena iz Premier lige.

To mišljenje zasniva na temelju današnje kazne protiv Evertona.